Tržnica kupila kamere sa softverom za prepoznavanje lica

09:10:00 19.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Kamere sa softverom za prepoznavanje lica koji bi imao i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade fotografija osoba koje posećuju novosadske pijace biće postavljene na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci, piše 021.rs.

Tržnica kupila kamere sa softverom za prepoznavanje lica


Naime, tender za nabavku i ugradnju sistema video nadzora za Futošku, Limansku i Najlon pijacu završen je 4. oktobra, posao od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om je pripao jedinom ponuđaču, firmi „Neo inženjering“, a rok isporuke i instaliranja je 10 dana.

U JKP „Tržnica“ kažu da se tehnika neće koristiti dok se ne stvore zakonske mogućnosti i da štite privatnost građana.

- Naglašavamo, predviđenim sistemom za video obezbeđenje se neće ni na koji način prikupljati, samim tim ni skladištiti nikakvi lični podaci, fotografije, snimci i sličan materijal o posetiocima pijaca. Sistem nije namenjen za prikupljanje podataka o ličnosti, niti postoji mogućnost da se ovakvim sistemom to vrši, te neće biti potrebe za uklanjanjem kamera i softvera. Važno je pomenuti i činjenicu da Tržnica ima izrađen Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja donet 2020. godine, u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, koji se menja u skladu sa zakonskim rešenjima, kao i pre primene ovih tehničkih karakteristika video nadzora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova - navode u tom preduzeću.

Međutim, Bojan Perkov iz SHARE Fondacije za 021.rs kaže da se prema tenderskoj dokumentaciji vidi da se radi o problematičnoj nabavci. On napominje da za biometrijsku obradu podatka građana na javnim prostorima, što su ovom slučaju pijace, u Srbiji ne postoji pravni osnov.

- Nedavno smo imali priliku da vidimo da je kroz Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima pokušano uvođenje pravnog osnova za biometrijski video-nadzor, ali da je nakon pritiska domaće i međunarodne javnosti nacrt ipak povučen iz dalje procedure. Ako bi se ovako intruzivan sistem video-nadzora uveo, došlo bi do nesrazmernog zadiranja u prava svih građana koji se kreću pijacama, dakle čak i onih koji ne rade ništa nezakonito. Dodatni problem je normalizacija nadzora ponašanja, što nepovratno menja jedno društvo i utiče na njegove fundamentalne vrednosti - kaže Perkov za 021.rs.



Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1003.6 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?