Tumori dojke kao epidemija

11:11:00 06.11.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Na Institutu za onkologiju Vojvodine hirurzi godišnje operišu skoro 1000 žena sa karcinomom dojke, što je prosečno dve do tri dnevno.

Ova bolest je poprimila epidemijske razmere jer je do pre dve decenije, godišnje na Institutu operisano između 100 i 200 pacijentkinja s karcinomom dojke. Ali, povećanom broju operacija dorinosi i napredak u dijagnostici, jer se bolest otkriva u ranoj fazi kada je procenat izlečenja drastično veći.

Tumori dojke kao epidemija

Hirurg Aleksandar Plzak kaže da je karcinom dojke drugi po učestalosti kod žena, ali da se, kao ni kod drugih karcinom, pravi uzrok nastanka bolesti ne zna.

- Opšti faktori rizika, kao što su pušenje, zagađenost okoline, smanjena fizička aktivnost, gojaznost, stres. Redovno bi trebalo da se kontrolišu žene kod kojih zbog naslednog faktora postoji rizik od oboljevanja, ali i one koje su dugo na hormonskoj terapiji. Najmlađa žena koju smo operisali imala je manje od 25, a najstarije imaju više od 85 godina - kaže doktor Plzak.

On objašnjava da žene koje treba da se redovno kontrolišu posle 40. godine rade prvi mamografski pregled, a ostale to treba da učine u dobi između 45 i 50 godina. Mamografija se radi jednom u dve godine, između ta dva pregleda treba da se uradi ultrazvučni pregled, a svaki put i klinički.

Povećan broj obolelih od tog karcinoma je evidentan svuda u svetu, a ne samo kod nas. Hirurg Plzak kaže da ne postoje dokazi koji bi mogli da upute na povezanost bombardovanja i porasta broja obolelih.

U Institutu za onkologiju Vojvodine oboleli se i dalje zrače na dva stara aparata, ali je prvi od tri nova aparata u fazi montiranja.

Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

tanja

, *.mbb.telenor.rs

Muka mi je od ovakvih clanaka.!!! Vec treci put u poslednje 3 godine dobijam uput za ultrazvuk dojke od ginekologa sa objasnjenjem da ce me zvati kol centar. Nakon toga uput zs 6 meseci istekne. Kad sam trazila uput za mamograf ginekolog je rekao da se to radi posle 45 godina. Dakle.:naravoucenije IDITE KOD NAS U PRIVATNEVKLINIKE DA VAS DIBRO OSISAMO! imam 42,5 godine, redovno uplacujem doprinos za zdravstveno osiguranje jer samvu radnom odnosu! Ali za 3 godine nemogu na pregled. Sramotno! Povraca mi se na sve reklame i clanke novinske o toj temi i na sve apele: vodite racuna o preventivi!!!! KAKO??? Nemam para da puknem privatniku za sopstveni pregled...imam malu decu koja su mi prioritet. Fuj


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1004.9 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?