Turiste dovode Egzit, hrana, Dunav, a nedostaju im informacije, noćni prevoz...

10:03:00 18.03.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad je drugi grad u Srbiji po broju dolazaka turista, a trend rasta beleži se od 2011. godine, i njegovi glavni nosioci su strani turisti, pokazala je analiza trenutnog stanja turističke ponude i potražnje. Kako piše Dnevnik, Novosadski turizam zabeležio je prvi rekord od 130.000 turista 1985. godine, koji je oboren tek 2014. godine. U 2016. godini Novi Sad je ugostio gotovo 175.000 turista, od čega je malo manje od 107.000 došlo iz inostranstva.

Turiste dovode Egzit, hrana, Dunav, a nedostaju im informacije, noćni prevoz...


Kao osnovni motivi posete, na prvom mestu su posao i uživanje (39,5 odsto), Egzit festival (32,3), posao (16,3) i odmor (9,9). Učesnici ankete prosečno su spavali gotovo pet puta u Novom Sadu, a dnevno su trošili oko 36 evra. Titula Evropske prestonice kulture imala je značajan uticaj na izbor Novog Sada kao destinacije, dok je titula Omladinske prestonice Evrope to učinila u nešto manjoj meri. Turisti o Novom Sadu najviše saznaju od rodbine i prijatelja, kao i sa internet prezentacije Egzit festivala. Među prvim asocijacijama na Novi Sad su Egzit (gotovo 50 odsto), hrana, Dunav, dobri ljudi, zabava i Petrovaradinska tvrđava.

Turisti ocenjuju da je jedan od najvećih turističkih nedostataka upravo nedostatak informacija, pošto nema turističkog info-centra u centru grada. Sledeći veći nedostaci su cene taksija za strance, nedostatak autobusa posle ponoći, nedostatak signalizacije na pojedinim lokacijama (Tvrđava)... Posetioci naš grad opisuju više kao opuštajući i prijatan, a nešto manje kao uzbudljiv i živahan.

Novosadska skupština nedavno je usvojila Program razvoja turizma do 2022. godine koji bi trebalo da posluži kao vodič za razvoj turizma u Novom Sadu. Na osnovu analize stanja donet je Akcioni plan koji bi trebalo da u naredne četiri godine poveća učešće turizma u gradskoj privredi, obezbedi nova radna mesta i doprinese boljem imidžu grada. Da bi se to ostvarilo potrebno je, između ostalog, da se reše aktuelni problemi gradskih turističkih potencijala, kao što su nerešeni imovinskopravni odnosi na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Za razvoj turizma, kaže se u Programu, potrebno je ulaganje u kapacitete, programe, ljude i u marketing. Tvorci dokumenta iz Centra za istraživanje i studije turizma u Novom Sadu naglašavaju važnost strateških investitora, i u tom kontekstu navode dolazak „Šeratona“ i „Meriota“, a kao glavni mamac za turiste vide gastronomsku ponudu Novog Sada.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1003.6 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?