Turistički obilazak Tvrđave, Podgrađa i tunela

14:11:00 03.11.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Građani koji žele detaljnije da se upoznaju s Petrovaradinskom tvrđavom, Podgrađem i tunelima, a uz to saznaju i brojne istorijske činjenice o ovom biseru grada, mogu to uraditi u nedelju, 8. novembra, od 11 sati.

Turističku turu, koja će trajati tri sata, organizuje NVO Cerkin, a u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada i Udruženjem vodiča Novog Sada.

Turistički obilazak Tvrđave, Podgrađa i tunelaFoto: Wikipedija

Obilazak će krenuti od Vojne bolnice, najstarije, aktivne vojne bolnice u svetu. Građani će videti grobno mesto jednog od graditelja Petrovaradinske tvrđave, generala Vamberga, čije je grob u unutrašnjosti same bolnice na jednom neobičnom mestu. Zatim će se obići pravoslavna crkva sv. Apostola Pavla koja ima zanimljivu istoriju.

Organizatori kažu da će svi zainteresovani imati priliku da dođu do Crvene kapije, ali ne i dalje, jer ona predstavlja ulaz u novosadski "Zabranjeni grad".

“Posetiće najlepšu kuću Podgrađa, koja je ujedno i rodna kuća bana Jelačića, zatim zgradu Šajkaškog bataljona, čiju fasadu krase dva lava sa zanimljivom pričom koju nose. Prošetaće se Trgom vladike Nikolaja gde se nalazi zgrada stare Maltarnice i neobeleženi grobovi stradalih ruskih vojnika”, kažu organizatori.

Tura će se nastavlja Štrosmajerovom ulicom do crkve jezuitskog samostana posvećene Svetom Jurju. Oni koji budu želeli u crkvi mogu videti i jedinstvenu kriptu u kojoj su sahranjene mnoge značajne ličnosti, a na način kao što se to radilo u rimskim katakombama.

Do ulaza u tunele, koji vode do ulaza u podzemne vojne galerije, ići će se stepenicama, a po izlasku iz tunela sledi kraći krug po Petovaradinskoj tvrđavi. Obilazak se završava na platou kod sata.

Po završetku zvanične ture moći će da se poseti Muzej grada, kao i renovirani Veliki ratni bunar, novu atrakciju Tvrđave.

Cena razgledanja tokom promotivnog perioda je 590 dinara. Cena uključuje: ulaz u crkvu Sv. Jurja i kriptu, podzemne vojne galerije i stručno vođenje vodiča iz Muzeja grada, kao i ulaz u Muzej grada, koji inače košta 100 dinara. Zainteresovani treba da se prijave preko sajta www.SerbianAdventures.com.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Branko

, *.nat.pool.telekom.hu

Odlično. Ali ne treba da bude jednokratno.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?