Tužilaštvo traži pritvor za aktiviste zbog incidenta na sednici o GUP-u, ispred suda protest

18:03:00 08.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosadski aktivisti i nevladine organizacije protestovali su danas ispred suda i zatražili oslobađanje trojice mladića koji su učestvovali u prekidanju sednice Komisije za planove. Trojica aktivista saslušana su, tužilac je predložio meru pritvora, i čeka se da sudija odluči da li će im odrediti pritvor ili ih pustiti da se brane sa slobode. Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da su trojica mladića uhapšena po nalogu tužilaštva i da se terete za nasilničko ponašanje.

Tužilaštvo traži pritvor za aktiviste zbog incidenta na sednici o GUP-u, ispred suda protest

foto: Ekološki front Novi Sad

Aktivisti, koji su pozvali na protest, kažu da su se okupili kako bi onemogućili vlast da hapsi aktiviste zbog političkog performansa, da je hapšenje zbog političkog performansa nedopustivo, te da na jučerašnjoj sednici nije bilo elemenata nasilničkog ponašanja. Kažu da će ostati tu dok njihove kolege ne budu puštene na slobodu.

Kako se navodi u saopštenju Omladinske studentske akcije, čiji su članovi Srđan Đurić, Brajan Brković i Mladen Cvijetić privedeni, oni se terete za nasilničko ponašanje iz člana 344 krivičnog zakonika za šta im preti i kazna zatvora od nekoliko meseci do više godina.

- Očigledno je da će novosadski vlastodršci uz očiglednu zloupotrebu pripadnika MUP-a da slome svaki vid građanskog otpora i usvoje sramni Generalni urbanistički plan. Uzimajući u obzir činjenicu da se komisija ogušila o 15.000 primedbi građana, ekološkim aktivistima, među kojima se nalaze i članovi Omladinsko-studentske akcije, nije preostalo ništa drugo, već da političkim performansom prekinu javnu raspravu. Zbog nemogućnosti dolaska do institucija sistema i zbog njihovog oglušavanja o primedbe građana, smatramo krajnje licemernim pokušaje Srpskog naprednog kartela da hapšenjem naših aktivista zaplaši ostale slobodnomisleće građanke i građane Novog Sada - navodi OSA.


Izvor: N1, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.6 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?