Tvrđavi preti urušavanje, nema novca za sanaciju

18:09:00 20.09.2015, Komentara: 6

Novi Sad - Oštećenja Petrovaradinske tvrđave su toliko ozbiljna da delu Tvrđave preti urušavanje. Pukotina na bočnom delu bedema Tvrđave je sve šira, a deo bedema pokraj Dunava ostao je bez kamenih blokova.

Tvrđavi preti urušavanje, nema novca za sanacijuFoto: Blic

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da njihovi stručnjaci prate oštećenja, ali da novca za njihovo saniranje nema.

- Oštećenja na kamenoj oblozi na priobalnom delu Tvrđave su jasno vidljiva, kao i pukotine na bočnom delu gornjeg dela Tvrđave. Sanacija zahteva dosta novca - objašnjava Slobodanka Babić, arhitekta-konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ona kaže da su još 1999. urađeni projekti za sanaciju oštećenja na ovom spomenuku od velikog značaja, ali novca za realizaciju nije bilo. Dosad je jedino obnovljena Beogradska kapija u Podgrađu i okrečen je sat na Tvrđavi.

- Na priobalnom delu Tvrđave se odronilo nekoliko kamenih blokova koja su potpora tom delu Tvrđave, a ostale su cigle koje nisu toliko otporne na vremenske prilike. Dodatni problem predstavlja i to što je deo Dunava gde su oštećenja veoma brz. Tvrđava se osipa i pod hitno je potrebno reagovati - naglašava Miroslav Farkaš, izvršni direktor Cerkina, Centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa.

Građani bi "zasukali rukave"

- Znamo da novca nema, ali smo spremni da sami zasučemo rukave i organizujemo radne akcije. Veliki broj Novosađana bi se priključio akciji, samo su nam potrebni stručnjaci koji bi nas usmerili i čije mišljenje nam je preko potrebno za sanaciju dela Tvrđave - kaže Miroslav Farkaš iz Cerkina.

Izvor: Blic (S. Aničić)


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

6 komentar(a)

dordunav

, *.dynamic.sbb.rs

Mi godinama upozoravamo na problem urušavanja Tvrđave. Nije jasno ko opravlja tvrđavom. Ko izdaje dozvolu "Exit"-u i drugim organizacijama za organizovanje raznih festivala a da pri tome ne naplaćuje najam. Svedoci smo postavljanja teške opreme sa ogromnim binama, prenosnih tele centrala na zidiove tvrđave bez statičkih proračuna i dozvola. Naša je procena da će se pojedini šančevi totalno urušiti za 15g. Šta radi zavod za zaštitu spomenika i koje su njihove ingerencije u ovom slučaju.


sremica

, *.dynamic.sbb.rs

Deca nam ginu zbog padanja sa zidina tvrđave... tuga!


******

, *.dynamic.sbb.rs

Trazi te pare od Exit-ovaca.


novosadjanin

, *.dynamic.kdsinter.net

gde su pare od EXITA?
daj da unistimo sve sto mozemo i da napunimo dzepove pojedincima...
i sada gradjani da "zasucu rukave".....bolje da se pozabave sudovi ako smo stvarno pravna drzava


Шумадинац

, *.dynamic.sbb.rs

@dordunav
Ништа то није важно... Важан је само лични профит, и дебеле провизије које надлежни узимају од организатора ЕГЗИТ-а.


t

, *.dynamic.kdsinter.net

pa nek plate od para od exita... nikad nije ni smeo biti tu, vecina novosadjana je protiv bila ali ko nas pita


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?