U "Betaniji" ostavljeno osam beba

12:06:00 18.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno osam beba ostavljeno je tokom prošle godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Majke koje su odbile da budu otpuštene iz porodilišta sa svojom novorođenom decom, rekle su da ne mogu da ih prihvate, jer nemaju uslova za odgovarajuću brigu i negu.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo kažu da porodilje koje to urade uglavnom i jesu slabijeg socijalno-ekonomskog i materijalnog statusa, bez adekvatne pomoći i podrške porodice i partnera. One nakon porođaja odbijaju kontakt sa novorođenčetom i saopšte medicinskom osoblju da ne mogu da ga prihvate jer nemaju uslova da brinu o njemu.

U "Betaniji" ostavljeno osam beba

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu o svakom ovakvom slučaju obavesti nadležni Centar za socijalni rad, koji preuzima dalji postupak. Klinički psiholog i stručni tim Centra za socijalni rad razgovaraju sa pacijentkinjom, a nakon njenog otpusta kući, bez deteta koje ostaje u porodilištu, ona je u redovnom kontaktu sa stručnim timom ovog centra – kažu u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Oni dodaju da će novorođenče ostati tu sve dok mu Centar za socijalni rad ne obezbedi odgovarajući smeštaj, poput prihvatilišta za decu ili hraniteljske porodice, a moguće je i da će se majka, uz pomoć i podršku socijalne službe, predomisliti, pa prihvatiti i preuzeti svoje dete.

U Centru za socijalni rad kažu da njihovi stručnjaci procenjuju najbolji interes detata, i da u skladu sa potrebama obezbeđuju kontakte sa roditeljima dok je dete u smeštaju.

- Odluka o vraćanju deteta u porodicu donosi se u okviru složenog dijagnostičkog postupka. Roditelji koji ostave decu često ne koriste podršku institucija i ne ostvaruju prava za dečji dodatak, a često su i sami kao deca bili zanemareni – kažu u Centru za socijalni rad.

Dragana Ćorić, iz Udruženja “Roditelj”, kaže da ima žena koje kriju trudnoću od porodice, pa iz straha da ih roditelji ne odbace ostavljaju decu u "Betaniji". Podseća da i dalje ima porodica gde se trudnoća bez braka smatra strašnom, pa takve žene ne vide drugi izlaz.

- One smatraju da je najbenignije ostaviti dete u Betaniji, gde će imati stručnu negu, od ostavljanja dece na ulici ili nekom hladnom mestu ili od onog najgoreg - čedomorstva - smatra Dragana.

2011. godine ostavljeno 11 beba

U poslednjih pet godina, najviše beba ostavljeno je 2011. godine. Tada je 11 pacijentkinja odbilo da bude otpušteno sa novorođenčetom sa Klinike sa ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?