U Betaniji provera kako su "procureli" lični podaci porodilja

13:10:00 12.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - U novosadskom porodilištu Betanija u toku je provera gde i kako su lični podaci porodilja stigli do kompanije "Novolac", koja je reklamirala adaptirano mleko, a u toj ustanovi stopirano je svako dalje deljenje paketa.

Upravnik Betanije Tihomir Vojnović ističe da podaci o porodiljama nisu nikome dati ili prodati, te da će detaljno istražiti šta se desilo. Sa druge strane, Vejnović je potvrdio za "Blic" da Klinički centar Vojvodine ima ugovor sa firmom "Care direct", ali njegove detalje još ne zna.

U Betaniji provera kako su "procureli" lični podaci porodilja

"Ženama su poklanjane pelene i voda, a one su na formulare firme koja je delila poklone popunjavale svoje lične podatke. Znam samo da su potpisani ranije i kada dobijem pismeni izveštaj, biće jasni i svi detalji, kao i da li su kršena prava pacijenata", kaže Vejnović.

On je rekao i da je još pre dva meseca obustavio sve donacije privatnih kompanija koje su imale ugovor s Betanijom i koje su davale poklone porodiljama u porodilištu.

"Kao da sam predvideo da će se ovo desiti. Nisam bio siguran šta se tačno preko tih donacija daje porodiljama i nisam imao uvid u to šta se sve unosi. Šta god da uđe u kliniku, bilo da su pelene ili drugi pokloni, mora se znati ko ih proizvodi i zbog čega se daju", rekao je Vejnović za 021.

Ujedno, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora o tome kako su podaci porodilja prodati distributerima adaptiranog mleka.

"Prvo ćemo da tražimo izjašnjenje svih aktera, a pregledaćemo i celokupnu dokumentaciju. Podaci pacijenata su naročito osetljivi, treba da ih zna samo postupajući lekar. Sada, kako marketinške agencije ulaze u porodilišta dele poklone i uzimaju podatke od pacijenata, a posle sa njima mešetare, pitanje je za upravnike bolnica i Ministarstvo zdravlja", rekao je poverenik za Blic.

Podsetimo, distributer adaptiranog mleka "Medis Pharma" ovih dana širom Srbije porodiljama je na kućnu adresu dostavio reklamni materijal i poklone, što je suprotno zakonu. Lične podatke, kako kažu, legalno su kupili od marketinške kompanije "Care direct".

Izvor: Blic, 021

Ilustracija: Seattleye / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
21°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?