U četvrtak počinje edukacija adolescentkinja o prevenciji maloletničke trudnoće

09:09:00 05.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Dom zdravlja „Novi Sad“, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, od četvrtka realizuje projekat „Edukacija adolescentkinja u cilju prevencije maloletničke trudnoće“ serijom predavanja u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Almaškoj 4.

U četvrtak počinje edukacija adolescentkinja o prevenciji maloletničke trudnoće


Edukacijom se predviđa pravilna upotreba metoda zaštite od trudnoće, polno prenosivih bolesti koje se mogu videti u praksi i najčešće predstavljaju uzrok neplodnosti u odrasloj dobi, kao na primer lečenje hlamidije, prekancerske lezije koja se detektuje i kod devojaka od 17 godina.

Predavanja su namenjena adolescentkinjama od 15 do 19 godina u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih budući da je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ broj maloletničkih trudnoća i abortusa u Srbiji znatno veći od zvaničnog.

U svakodnevnom preventivnom i savetodavnom radu u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja beleži se veći broj maloletničkih trudnoća kod devojaka mlađih od 19 godina, što ranije nije bio slučaj.

- Budući da seksualno obrazovanje i vaspitanje i dalje izostaje u školama, a da predstavlja veliki problem, projektom je obuhvaćena edukacija učenika medicinske škole „7. april“, Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj kao i mladih iz Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, a sve zahvaljujući podršci njihovih vaspitača i nastavnog kadra – navode u „Domu zdravlja“ Novi Sad.

Predavanja će biti održavana svakog četvrtka od 18 časova, do kraja projekta koji će biti u decembru, a prvo je već 7. septembra.

Zainteresovani mogu da se prijaviti telefonom na broj 021/4879657, na e-mail toncic.sanja@dzns.rs ili da dođu na konsultacije u prisustvu jednog od roditelja ili sa partnerom.



Foto: Dom zdravlja "Novi Sad" - Facebook


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
27°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1012.2 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?