U doba korone zaživele online pijace

20:03:00 29.03.2020, Komentara: 1

Novi Sad – Zbog pandemije koronavirusa sve pijace u Novom Sadu su zatvorene do daljeg. To je posebno pogodilo mnoge prodavce i proizvođače kojima je to bio jedini izvor prihoda. To je naročito velik problem za prodavce kvarljive robe, kao što su voće, povrće, meso, mlečni proizvodi.

U doba korone zaživele online pijace


Zbog toga su se prodavci organizovali i napravili „onlajn tezge" u okviru Fejsbuk grupa „Pijaca Novi Sad“, „Limanska pijaca“...

Stranicu je zapravo pokrenuo Novosađanin Zoran Nikolić, koji nema tezgu na pijaci, ali je, kako kaže za 021 smatrao da će nakon iznenadnog zatvaranja pijaca i prodavcima i mušterijama biti potrebno mesto na kom mogu da se spoje.

- Sad imamo više od 9.000 članova, ja nisam očekivao da će se toliko ljudi učlaniti. Izgleda da su se svi uhvatili grčevito za to kao priliku da nastave da posluju. Za sada ide jako dobro, inicijalna ideja povezivanja kupaca i proizvođača je uspela - navodi Zoran.

Prodavci i kupci se dogovore o terminu i mestu preuzimanja namirnica, a neki su spremni da donesu robu i na adresu. Većina njih na ovaj način uspe da proda tek manji deo robe nego što bi to učinili da pijace nisu zatvorene, ali su zadovoljni što ne bacaju hranu. Ipak, njihovi ulozi su veliki. Primetno je i da se uglavnom prodaju povrće, vože, sir, mesne prerađevine, dok nekvarljiva roba još nije tako česta „u ponudi“.

U ovim grupama česte su poruke u kojima kupci traže prodavce, opisujući ih po izgledu, boji kose, tezgi na kojoj su prodavali ili mestu odakle donose robu. Pohvale posle izvršene kupovine ne izostaju. Tako je jedna Novosađanka javno pohvalila čoveka od kog je kupila namirnice, jer je došao u dogovoreno vreme, sve je već spakovao u posebnu kesu, imao je i rukavice i masku, čak je i kusur spremio. Iako je ona želela da ga počasti bakšišem jer je bio precizan i predusretljiv, on je to odbio.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

pijaca

, *.dynamic.isp.telekom.rs

kakva online pijaca ima 10 proizvoda hleb najeftiniji 120 din, mladi luk 70, sapun 290 din, i jos par preskupih gluposti, i da one kapi propolis i ostale prevaranske gluposti za jacanje imuniteta, ovde treba tuzilastvo da se malo pozabavi , ili postavite ozbiljnu online pijacu ili je ugasite..


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?