U Domu zdravlja ne izdaju potvrde za snimanje kod privatnika

10:06:00 30.06.2016, Komentara: 1

Nov Sad - Iako pacijenti koji u državnim ustanovama ne stignu na red za 30 dana mogu da koriste usluge privatnika, a da im troškove refundira Republički zavod za zdravstveno osiguranje, u Novom Sadu nije tako jer Dom zdravlja odbija da za rendgenska snimanja izdaje potvrde za privatne ordinacije.

U Domu zdravlja ne izdaju potvrde za snimanje kod privatnika

Sagovornik "Blica" kaže da na snimanje noge čeka od marta, jer na red u Domu zdravlja ne stiže, a kod privatnika ne može jer mu ne daju potvrdu. Na kraju će, kaže, morati da plati snimanje.

I na radiološka snimanja čeka se predugo.

- Supruga već šest meseci čeka na ultrazvučni pregled dojke i ne zna se kada će doći na red, a moja drugarica je na isti pregled čekala skoro godinu dana - rekao je Novosađanin Neven Lukić.

Gužva je i kod pokrajinskog ombudsmana gde građani traže pravo na pravovremeno lečenje. U toj ustanovi kažu da su iz žalbi građana utvrdili povredu ljudskih prava i nepravilnosti u radu Doma zdravlja u Novom Sadu.

- U ovoj ustanovi su rekli da su problem znatno više tarife pregleda kod privatnika i loš sistem. Odnosno što više para za refundaciju daju privatnicima u ovoj godini, to će ih manje imati u sledećoj kad potpišu novi ugovor sa RZZO, pa se po svaku cenu trude da izbegnu izdavanje potvrde – saopštili su iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana.

Stanje pacijenta i njegovog problema jedini su kriterijumi kada će biti pregledan, nezvanično kažu iz Doma zdravlja. Tvrde da devet radiologa koliko imaju nije dovoljno, i da više ne mogu da zaposle zbog zabrane zapošljavanja, ali da hitne slučajeve rešavaju istog dana, prioritetne za nekoliko dana, a pacijenti čije dijagnostike nisu u ovoj kategoriji čekaju malo duže.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

jadranka blagojevic

, *.dynamic.sbb.rs

Ja za prvi pregled kod kardiologa a po preporuci plumologa i po uputnici od opsteg lekara cekam 7 MESECI I KAD CU DOCI NA RED NEZNA SE!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?