U Domu zdravlja podsećaju na značaj redovne vakcinacije dece

14:04:00 10.04.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Jedanaesta "Evropska nedelja imunizacije", koja traje od 11. do 17. aprila, biće obeležena i u novosadskom Domu zdravlja. U toj zdravstvenoj ustanovi žele da ukažu na značaj redovne vakcinacije dece, poštovanja kalendara vakcinacije, bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika.

U Domu zdravlja podsećaju na značaj redovne vakcinacije dece

"Naša ustanova ima na raspolaganju sve vakcine koje su uvrštene u kalendar imunizacije. Vakcinacija je jedna od najuspešnijih javno zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize", kažu u Domu zdravlja Novi Sad.

Viša medicinska sestra i koordinatorka imunizacije Dragana Kostadinović, rekla je za portal 021.rs, da se značaj vakcinasanja ne ogleda samo u sprečavanja epidemija. Objasnila je da vakcina ima svoje uobičajene nuspojave, te da postoje ređe postvakcionalne pojave, poput autizma.

"To su zaista retki slučajevi, ali se obično to navodi kao negativna posledica. Naravno, to jeste značajna stvar, ali bitno je istaći da od autizma ne obolevaju deca vakcinisana MMR vakcinom zato što su se vakcinisala, nego zato što u genetskom kodu imaju zabeležen autizam", objasnila je Kostadinović.

Ilustracija: ZaldyImg / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
19°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?