U Dunavu od lekova najviše kafetina i bensendina

17:08:00 27.08.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Građani Srbije najviše se leče kafetinom, antidepresivima i takozvanim beta-blokatorima, odnosno lekovima za visok pritisak, aritmiju i sprečavanje srčanih udara. To se saznalo ispitivanjem zagađujućih materija u Dunavu u blizini ispusta kanalizacije u Novom Sadu.

U Dunavu od lekova najviše kafetina i bensendina

Ovo istraživanje je pokazalo da Dunav u tom delu sadrži čak dva miligrama kafetina po litri, a odmah iza njega su bensedini i lekovi za srce i pritisak. Najčešće korišćeni lekovi govore mnogo o zdravlju, ali i o navikama, a u našem slučaju, pre svega, o načinu ishrane i količini stresa.

Istraživanje vode u Dunavu rađeno je u okviru međunarodnog projekta "Solušens", čiji je deo i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, a cilj su zaštita vodnih resursa i ljudskog zdravlja od zagađujućih materija.

Novi Sad je posebno zanimljiv za istraživače koji su pročešljani čitav tok Dunava jer je jedan od malobrojnih većih gradova na ovoj reci koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Uz to, glavni kanalizacioni ispusti su udaljeni svega 500 metara jedan od drugog, odnosno nisu raspoređeni na više mesta kao, recimo, u Beogradu, koji takođe ispušta otpadne vode direktno u reku.

Doktor Ivan Apro kaže da ga rezultati nisu iznenadili.

- Antidepresive i ne koristimo koliko bi trebalo, koliko imamo depresivnih građana, a kafetin mnogi uzimaju u samolečenju bolova, što opet nije dobro jer bi trebalo da odu lekaru. Borba sa pritiskom posledica je loše ishrane, koja polako postaje naš akutni problem, ali i stresa i odatle nam toliko beta-blokatora - rekao je Apro.

Izvor: Blic.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.7 mb
Vetar: 2 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?