U gradu 1440 maloletnih delikvenata, a nijedan u zatvoru

09:09:00 29.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Maloletnici u Novom Sadu osumnjičeni su za 105 krađa i 26 razbojništava u prvih šest meseci ove godine.

Najčešće su osumnjičeni za krađe, teške krađe, razbojništa, oštećenja i uništenja tuđih stvari ili iznude. Ujedno je primetan porast nasilničkog ponašanja i nanošenja telesnih povreda.

Prema podacima Centra za socijalni rad za 2014. godinu, ova krivična dela uglavnom su vezana za decu od 16 do 18 godina. Međutim, od njih 1.440 koji su kroz sudski i socijalni sistem prošli protekle godine, samo petina je imala izrečenu neku vrstu sudske mere, dok na zatvorsku kaznu niko nije osuđen.

U gradu 1440 maloletnih delikvenata, a nijedan u zatvoru

Savo Đurđić, sudija novosadskog Apelacionog suda, kaže da je problem što su ova deca bila zapuštena sa aspekta socijalizacije i vaspitnja još i pre nego su napunila 14 godina.

Drugi problem je što se kazna maloletničkog zatvora izriče samo za maloletnike od 16 do 18 godina, ali oni zbog sporog sudskog sistema u zatvor odlaze kao mlađi punoletnici.

"Nama su vezane ruke. Sve češća je situacija da nam dođe maloletni delikvent koji ima 14 godina i podebeo dosije iza sebe, sedi mesecima u istražnom pritvoru, potpuno izolovan i bez mogućnosti pedagoškog rada sa njim. Prethodnih godina su iscrpljene sve mogućnosti socijalnog i institucionalnog rada sa njim, jer se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi. Onda ta osoba koja je već navikla na pasivan odnos prema svojim postupcima u pritvoru potvrđuje da nema potrebe da iko sa njom išta radi, i učvršćuje svoj stav da mu niko ništa ne može i da neće biti značajnije kažnjen", objašnjava sudija Đurđić.

On napominje da je za smanjenje trenda porasta maloletničke delikvencije značajno spuštanje granice krivične odgovornosti maloletnika, a predlaže se uzrast od 12, 13 godina. Međutim, ovaj predlog koče međunarodne konvencije o pravima deteta koje deci daju veliku zaštitu.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?