U junu oko 17 odsto manje nezaposlenih Novosađana nego prošle godine

17:08:00 05.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Novom Sadu je krajem juna bilo 12.644 nezaposlenih, što je oko 17,4 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupan broj je više nego prepolovljen u odnosu na pre pet godina.

U junu oko 17 odsto manje nezaposlenih Novosađana nego prošle godine


Kako piše Dnevnik, najbrojniji među nezaposlenima su sa srednjim obrazovanjem, a odmah zatim i oni koji imaju visoki stepen obrazovanja, dok je najmanje onih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih. Među nezaposlenima je više žena, kao i građana starijih od 50 godina.

U nedostatku posla u struci, nezaposleni Novosađani prihvataju da rade i van struke ili se prekvalifikuju, a u letnjim mesecima aktuelni su i sezonski poslovi. V. d. direktora filijale Novi Sad NSZ-a Tatjana Vidović kaže za Dnevnik da sezonski poslovi utiču i na kretanje nezaposlenosti tokom godine jer se uočava da se ona brže smanjuje u drugom i trećem kvartalu godine, kada je u jeku građevinska sezona, ali i turistička i poljoprivredna.

Poželjniji su poslovi s fiksnom zaradom, ne na procenat, bez smenskog rada i s dobrim tehničkim i prostornim uslovima rada, kao i poslovi koji su na neodređeno vreme u odnosu na one privremenog karaktera.

Kada su u pitanju Novosađani s visokim obrazovanjem, veće šanse za zapošljavanje trenutno imaju inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine s odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama – oftalmolozi, ginekolozi, zatim diplomirani farmaceuti i računovođe.

Među profilima nižeg nivoa obrazovanja, najlakše do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, radnici iz oblasti zdravstvene nege, medicinske sestre, vozači kamiona, računovođe, kuvari, mesari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, za biotehnologiju, za kompjutersko upravljanje, radnici u oblasti građevinarstva i tehničari obezbeđenja s licencom.

Do posla najteže u gradu dolaze tkači, servisni mašinski tehničari, rukovaoci poljoprivrednih mašina, tehničari drvoprerađivačke tehnologije, daktilografi, upravni tehničari. Teško se zapošljavaju i birotehničari, izrađivači hemijskih proizvoda, kulturološki tehničari, maturanti gimnazije, ali i istoričari, politikolozi, sociolozi i istoričari umetnosti.


izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 995.6 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?