U kafićima naplaćuju i čašu vode

15:09:00 30.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Pojedini novosadski ugostitelji proteklih meseci ustanovili su praksu da se u kafićima naplaćuje čaša vode.

Zadovostvo da uz kafu dobijete i času vode u nekim novosadskim lokalima košta od 15 do 20 dinara, a uglavnom se naplaćuje voda iz automata, ali je bilo i slučajeva da je voda iz česme.Kako kažu ugostitelji koji su prihvatili ovu praksu razloga za naplatu ima više, neki su čist profit, jer se voda prodaje višestruko skuplje, dok drugi ističu da su gosti krivi za ovaj trend.

U kafićima naplaćuju i čašu vodeFoto: 24sata.rs (Nenad Mihajlović)

- Čest je slučaj da ljudi koji piju jednu kafu traže nekoliko čaša vode, a konobari, pogotovo kada je gužva to ne mogu da stignu ni da donesu, pa na ovaj način smanjujemo tu lošu naviku gostiju - kaže jedan od ugostitelja.

Novosađani o ovoj pojavi imaju podeljeno mišljenje, ali je ipak više onih koji kažu da je naplata čaše vode čista besmislica.

- Nije problem u ceni, može ona da bude i jedan dinar, ali je glupo naplaćivati nešto što se gotovo podrazumeva, kada se sedne u kafić - kaže Nenad Dragosavac.

Većina ugostitelja takođe deli mišljenje da se voda koja nije flaširana ne sme naplaćivati. Daniel Narančić novosadski ugostitelj i vlasnik „Shamrock bara“ kaže da voda definitivno ne bi trebala da se naplaćuje i da je on nikada ne bi naplaćivao.

- Ne kritikujem one koji naplaćuju, oni verovatno za to imaju svoje razloge, ali voda svakako treba da bude besplatna, pa čak i ako je iz automata- smatra Narančić i dodaje da vodu za piće iz gradskog sistema niko ne bi smeo da naplaćuje.

Po naplaćivanju vode ranijih godina bio je poznat samo jedan novosadski kafić, ali je u poslednjih nekoliko meseci njihov broj povećan. Zakon predviđa da ugostitelji mogu da prodaju čašu vode, ukoliko je istaknuto u karti pića, ali je najveći problem što gosti ne znaju da će je platiti.

Udruženje ne podržava naplatu

Udruženje ugostiljelja ne podržava naplatu vode, ali kako kažu nije veliki broj ugostitelja ni počeo da je naplaćuje. Oni ističu da je problem u tome što gosti često ne znaju da će ako traže vodu, dobiti onu iz automata, a zatim i račun.

Izvor: 24 sata


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?