U KCV izvršene četiri transplatacije bubrega za manje od 24 časa

13:02:00 28.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad – U Kliničkom centru Vojvodine, tokom prethodne nedelje, uspešno je izvršio četiri transplantacije bubrega, za manje od 24 časa, od toga dve od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika.

U KCV izvršene četiri transplatacije bubrega za manje od 24 časa


- Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje – navode u KCV.

Klinički centar Vojvodine, u ovoj godini, planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji AP Vojvodine.

Ovim transplantacijama se u KC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvrešenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca. U KC Vojvodine napominju da je tokom prošle godine načinjeno 19 transplantacija burbega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih burbega, gde je davalac preminula osoba, a brojni organi su nastavili život i u drugim ustanovama (srce, jetra i bubrezi kadaveričnih davalaca), čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju i u drugim ustanovama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1009.8 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?