U KCV najviše kovid pacijenata između 30 i 60 godina

12:08:00 29.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života. Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je za RTS direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.

U KCV najviše kovid pacijenata između 30 i 60 godina


Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuje, rekla je gostujući u Jutarnjem Dnevniku profesorka Edita Stokić.

- U KCV trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne - navela je direktorka te ustanove i dodala da ima slučajeve da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

- Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan - istakla je Stokić.

Direktorka KCV je ponovila da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti i upozorila da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica na Mišđeluku koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.

- Najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KCV predvodiće rad u ovoj bolnici, a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje - rekla je za RTS direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.


Izvor: RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.8 mb
Vetar: 1 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?