U KCV obavljene transplantacije organa nakon više od godinu dana

09:06:00 09.06.2021, Komentara: 0

Novi Sad - U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa KC Vojvodine, nakon više od godinu dana, načinjene su tri transplantacije burbega poreklom od živog srodnog davaoca organa.

U KCV obavljene transplantacije organa nakon više od godinu dana

Foto: KC Vojvodine



Kako navode u KCV, procedure su izvršene prema planu operacije i primene režma imunosupresivnih lekova, od stane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KC Vojvodine, i svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom fukcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davaoca, tako i primaoca organa.

Ove, za KC Vojvodine rutinske procedure, obavljene su po prvi put u toku 2021. godine, nakon pauze koja je nastala zbog visokog rizika za razvoj koronavirusne bolesti u poslednjh godinu i po, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV.

- Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja koronavirusne infekcije, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na koronavirus, kao i mere striktne izolacije bolesnika. Uz to, od ove nedelje aktiviran je i proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa od strane preminulih osoba (kadaverični davaoci organa) i moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva koji se mogu dobiti isključivo od strane kadaveričnog davaoca, uz apsolutno poštovanje volje porodice preminulih osoba i praćenje procedura zasnovanih na zakonu i pravilnicima izdatim od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije – kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi dodaju da, istovremeno, nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (autologna i alogena transplantacija koštane srži) koje su obavljene na Klinici za hematolgiju KC Vojvodine, što je veoma značajno za lečenje malignih bolesti krvi, ukazuje na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u KC Vovodine, što će svakako poboljšati kvalitet lečenja bolesnika.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?