U kladionicu sa 10 godina

15:06:00 01.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Skoro polovina učenika osnovnih i srednjih škola u gradu igra igre na sreću, a prvo iskustvo sa kladionicom učenici su imali između 10. i 14. godine, pokazalo je istraživanje Centra za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja "Život nije igra".

U kladionicu sa 10 godina

Psihološkinja Jasmina Leković kaže da svaki treći učenik na velikom odmoru troši novac od užine za igre na sreću, a najpopularnije su sportska prognoza i "greb-greb". Ona ukazuje da po zakonu, distanca od škole do automat klubova i kladionica mora da bude najmanje 200 metara, ali to ne poštuju svi.

- Tako je preko puta OŠ "Branko Radičević" kladionica, a nešto malo niže i rulet sa aparatima. Rulet je za mlade najopasnija igra, jer za kratko vreme dobijaju i gube velike svote novca. Problem kod maloletnika se u početku ne vidi. Kasnije, roditeljima prijave da duguju mnogo para, ili oni sami shvate da im je nestalo zlato iz kuće. Sve se završi na dečjem obećanju da to više neće raditi, iako to u praksi ne bude tako – kaže Jasmina Leković.

U kladionicu sa 10 godinaJasmina Leković, psihološkinja Centra "Život nije igra"

Ona napominje da je više od trećine novosadskih učenika koji se patološki kockaju imalo problema sa dugovanjima, izostancima iz škole i svađama sa bliskim osobama, a kako bi nastavili sa kockanjem, bavili su se i kriminalom - uglavnom krađama i prevarama.

Jedan od radnika kladionice u kojoj se poštuje zabrana za maloletnike, kaže da to ne znači da maloletnici ne uplaćuju tikete.

- Obično ispred kladionice odluče koje će utakmice odigrati, pa onda svom starijem, punoletnom drugu daju novac kojim će uplatiti željeni tiket. Takvih je mnogo, ali ne možemo ništa da uradimo da ih sprečimo, jer ipak, novac uplaćuje punoletna osoba – kaže ovaj radnik.

Psihološko-pedagoška služba ETŠ "Mihajlo Pupin", nedavno je obilazila lokacije gde se nalaze kladionice, a ima ih u blizini škole. Oni smatraju da je i zakonskih 200 metara mala udaljenost.

- Učenik pretrči za nekoliko minuta, a dugove u koje upadne kasnije treba da plaća i životom – rekli su u psihološko-pedagoškoj službi ove škole.


Majke najčešće pokrenu odvikavanje

Istraživanje Centra "Život nije igra" obuhvatilo je tri novosadske osnovne i srednje škole, a ispitanici su imali između 11 i 17 godina. Najčešći pokretači odvikavanja od kockanja su majke zavisnika, a u poslednje vreme se sve češće javljaju i sami učenici kada postanu svesni problema koji imaju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?