U Novom Sadu juče palo 116,2 litara kiše po kvadratnom metru

13:06:00 30.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Republički hidrometorološki zavod saopštio je da je juče kiša padala prosečno 116,2 litra po kvadratnom metru, što je veoma visoka vrednost i predstavlja najbližu izmerenu vrednost onoj iz maja 2015. godine kada je zabeleženo čak 122 l/m2. Predstavnici RHMZ na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije su napomenuli i da kiša nije bila očekivana, ali i da se kišni ciklon udaljava i da će u toku dana Novi Sad zahvatiti samo blaga kiša u popodnevnim časovima, dok je vodostaj stabilan.

U Novom Sadu juče palo 116,2 litara kiše po kvadratnom metru

sinoć kod Merkura

Gradski štab za vanredne situacije zasedao je danas zbog posledica sinoćnih padavina, a na sednici je konstatovano da je Grad Novi Sad u toku jučeranjeg dana i tokom noći adekvatno odgovorio kako ljudstvom, tako i mehanizacijom javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova, i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane od poplava.

- Na sednici je rečeno da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta grada u prethodnom periodu u preventivne svrhe, što je urodilo plodom i nisu konstatovane poplave na sremskoj strani grada što je ranije bio slučaj. Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda – navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima nakon sastanka.

Naloženo je Gradskoj upravi za inspekcijske poslove da obilazi teritorije mesnih zajednica koje su bile najviše zahvaćene vremenskim nepogodama, a „Ciklonizaciji“ da hitno izvrši dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na teritoriji tih mesnih zajednica kada se za to steknu uslovi. Takođe, naloženo je svim javno-komunalnim preuzećima da se sa svih površina u gradu pogođenih obilnim padavinama otklone posledice.

Inače, jutros su na sednici podneti izveštaji svih relevatnih činilaca i službi uključenih u proces uspostavljanja prohodnosti vodenih korita i nasipa, sa posebnim osvrtom na Futog, Veternik i Klisu u kojima su zabeležene najveće posledice padavina.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?