U Novom Sadu nezaposleno više od 21.500 osoba, među njima 17 doktora nauka

09:12:00 22.12.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu, na kraju novembra ove godine bilo je prijavljeno 21.504 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na novembar prošle godine 5.336 osoba manje. Više od polovine nezaposlenih čine žene, dok su mladi između 25 i 29 godina najzastupljenije na njihovoj evidenciji.

U Novom Sadu nezaposleno više od 21.500 osoba, među njima 17 doktora nauka

Među nezaposlenima je i sedam doktora ekonomije, četiri doktora poljoprivede, tri doktora društveno-humanističkih nauka i tri doktora psiholoških nauka.

Na zaposlenje čeka najviše radnika bez zanimanja, potom diplomiranih pravnika, ekonomskih tehničara, maturanata gimnazije, prodavaca s trećim stepenom stručne spreme, diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, potom mašinskih tehničara, ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo sa četvrtim stepenom stručne spreme, kao i prodavaca s istom stručnom spremom.

"Međutim, ne može se reći da ti profili nisu evidentirani, već u najvećem broju slučajeva informisana lica odbijaju da prihvate ponude, najčešće zbog udaljenosti mesta rada ili ponuđenih uslova za rad, a dešava se i da jednostavno nemaju odgovarajuće kompetencije potrebne za određeno radno mesto", navodi se u objašnjenju NSZ-a.

Među najtraženijim profilima su diplomirani farmaceuti, lekari specijalisti, profesori matematike, fizike, stranih jezika, diplomirani građevinski inženjeri i oni iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, zavarivači, auto-troničari, knjigovođe, računovođe, zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kuvari, elektrotehničari, tehničari za biotehnologiju, kompjutersko upravljanje, vozači kamiona s iskustvom i drugi. Nešto traženiji su i komercijalisti, agenti osiguranja, menadžeri prodaje, građevinski radnici i radnici mašinske struke.

U Novom Sadu je evidentirano 1.527 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Najviše ih je s prvim stepenom stručne spreme, zatim s trećim i četvrtim. Ove godine ih je zaposleno 309 i to najčešće na manje plaćenim radnim mestima, kao što su spremačice, magacioneri i pomoćni radnici, kažu iz NSZ-a.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Ryan Albrey / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Nikolina

, *.dynamic.sbb.rs

Treba da napišete kako funkcioniše Biro za zapošljavanje i da istražite čemu on uopšte služi. Ja sam bila na birou preko 15 godina. Nikad me nisu pozvali da su mi našli posao. Kad sam počela da zahtevam razgovore sa nadležnima, izbrisali su me, posle staža od 10 godina, da bi mi posle 2 meseca javili da je njihova greška i da mogu opet da budem na birou, ali sa stažom iz početka. Inda sam bila još 5 godina tamo minimum. Sama sam pronalazila posao na crno, jer niko nije hteo da me prijavi. Biro ti traži da se javljaš na 3 meseca, ako slučajno promašiš dan, oni te izbrišu i tako veštački smanjuju broj nezaposlenih. Nema više ni zdravstvenog osiguranja preko njih, zdravstveno radi SOCIJALNO! teraju te da sam aktivno tražiš posao! A čemuonda ONI služe???
p.s. Kad sam ih pitala da se zaposlim kod njih, rekli su mi da ne mogu jer nisam završila fakultet. Onda mi je savetnik bio moj komšija koji je stao na 3. godini faksa, ali mi je rekao da je zapošljen preko stranke. Toliko! Istražite malo to!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?