U Novom Sadu samo četvrtina dece primila MMR vakcinu, pedijatri kažu da nam preti epidemija malih boginja

16:12:00 26.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom, na teritoriji Srbije u 2021. godini sprovedena je sa obuhvatom od 74,8 odsto, što je manje nego godinu dana ranije (78,1%), ali i manje nego što je planirano (75,2%), objavio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u svom godišnjem izveštaju. Obuhvat veći od 95 odsto nije postignut ni u jednom okrugu u Srbiji, a kada su u pitanju opštine i gradovi, najmanje dece je vakcinisano u Novom Sadu, svega 24,4 odsto.

U Novom Sadu samo četvrtina dece primila MMR vakcinu, pedijatri kažu da nam preti epidemija malih boginja


Kako prenosi N1, obuhvat vakcinacije veći od 90 odsto dostignut je u svega tri od ukupno 25 okruga: Borskom u centralnoj Srbiji i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini. Obuhvat niži od 80 odsto registrovan je na teritoriji devet okruga, a najniži je bio u Južnobačkom (46,8%), Rasinskom (65,7%) i Raškom okrugu (66,4%).

Kada je u pitanju vakcinacija MMR-om po opštinama, u centralnoj Srbiji je najmanje vakcinisanih u Vladičinom Hanu (33,8%) i Surdulici (42,7%), a neslavni rekorder u Vojvodini, ali i celoj Srbiji je Novi Sad (24,4%), objavio je „Batut“. Ipak, Novi Sad stoji mnogo bolje, mada je to i dalje loše sa epidemiološkog aspekta, kada je u pitanju revakcinacija dece uoči polaska u prvi razred – MMR revakcinu je 2021. primilo 68,5 odsto dece.

Ceo izveštaj možete pogledati OVDE.

Na rekordno niske vrednosti za pojedine vakcine, poput MMR, uticala je aktuelna epidemija, zbog koje je imunizacija dece često odlagana. Uticaja su imale i velike promene u organizaciji rada domova zdravlja, uključujući sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv Covid-19.

Osim kovida, uticaj antivakserskih lobija i prisutna (i neobjašnjiva) kolizija naših zakona doprinosi lošoj situaciji, piše 021.rs. Naime, član 15 Zakona o pravima pacijenata daje pravo da roditelj odluči da li će vakcinisati maloletno dete, dok član 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ukazuje da za sprovođenje obavezne imunizacije nije potreban pristanak lica, odnosno roditelja i staratelja.

Imunizacija školske dece se sprovodi većinom u domovima zdravlja, samo u prisustvu roditelja, dok je vakcinacija po školama uglavnom napuštena, iako je bila efikasna dok je postojala.

Takođe, nejedinstven stav pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno vodi do pada u obuhvatu vakcinama, zaključuju stručnjaci „Batuta“.


Konstantinidis: Zbog pada obuhvata vakcinisanih Srbiji preti epidemija malih boginja

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis, koji je bio i direktor Dečije bolnice u Novom Sadu, izjavio je da zbog pada obuhvata vakcinisanih postoji realna šansa za epidemiju malih boginja u Srbiji. On je za RTS rekao da naročito brine pad vakcinacije protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR vakcinom, koja je u 2021. godini iznosila 75 odsto na nacionalnom nivou, a u jednom gradu 24 odsto. Naglašava da postoji realna šansa da se epidemija malih boginja ponovo desi, kao i da bi na nacionalnom nivou trebalo da bude preko 95 odsto vakcinisanih, imajući u vidu da su male boginje izrazito zarazno oboljenje.

Prema njegovim rečima, potrebna je snažna akcija čitavog društva, počevši od Vlade Srbije do sredstava informisanja, pa čak i društvenih mreža, da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju.

- Poverenje, koje je postojalo u medicinu i institucije društva, iščezlo je zahvaljujući dezinformacijama. Mediji su, umesto izvor korektnih informacija, postali dobrim delom izvor dezinformacija. Male boginje i vakcine su reprezentativni uzorak te politike - navodi Konstantinidis.


Izvor: NoviSad.com, N1, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?