U Novom Sadu se crtaju privremeni murali

09:10:00 30.10.2017, Komentara: 1

Novi Sad - Transkulturalni projekat "Prelaženje mostova" ("Crossing bridges"), u kome će istaknuti srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković crtati privremene murale, počinje danas i odvijaće se u tri faze.

U Novom Sadu se crtaju privremeni muralifoto: Facebook / Scenatoria

Prvi deo projekta obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj, i dešava se na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, most Dugu i obe obale, kao i Kuću bana Jalečića u Petrovaradinu.

Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u kreiranju i realizaciji budućih privremenih "murala" od prašine, uglja i prirodnih pigmenata, i elemenata prostorne instalacije "Baci pogled preko reke"

Zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave još danas slanjem mejla na most@itsch.org.

Organizatori kažu da privremeni karakter "murala" reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području, gde je Dunav dugo bio prirodna prepreka i granica različitih država, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. "Murali" će biti izrađeni od organskih materijala - prašine, uglja, peska i pigmenata, i kao takvi će trajati do prve kiše ili promene vodostaja Dunava.

Druga faza projekta odvijaće se na proleće 2018. godine, i podrazumeva slikanje trajnih murala, dok treća i finalna obuhvata kreiranje i postavljanje umetničkih instalacija - skulptura na stubovima starog železničkog mosta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mile

, *.dynamic.mbb.yettel.rs

Bilo bi sjajno kada bi grafiti po gradu bili crtani ovim privremenim bojama ...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?