U Novom Sadu sve više hraniteljskih porodica

14:02:00 06.02.2017, Komentara: 1

Novi Sad - Broj hraniteljskih porodica u Novom Sadu je u stalnom blagom porastu. Trenutno imaju 103 hraniteljske porodice, u kojima je smešteno 130 dece, i 21 porodica koja ima licencu za rad ali je još uvek bez deteta. U postupku procene podobnosti za bavljenje hraniteljstvom je 14 novih porodica.

U Novom Sadu sve više hraniteljskih porodica

To je za Dnevnik rekla direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Ivana Koprivica.

- Cilj nam je povećanje broja kandidata koji su podobni za bavljenje time da bismo ostvarili mogućnost boljeg odabira porodica spram konkretnih karakteristika dece. Primećujemo i povećanu potrebu za porodicama koje su spremne za bavljenje specijalizovanim hraniteljstvom namenjenom deci sa smetnjama u razvoju - rekla je Koprivica.

Da bi neko postao hranitelj, neophodno je da ispunjava određene zakonom propisane uslove. Postupak zasnivanja hraniteljstva započinje podnošenjem zahteva Centru za socijalni rad u opštini prebivališta. Zakonska procedura sastoji se iz tri segmenta. To su prikupljanje dokumentacije koju pregleda pravnik, potom tim sačinjen od tri stručnjaka procenjuje kandidate i nastoji da upozna porodicu i njen stil života, i na kraju potencijalni hranitelji prolaze program pripreme i obuku za bavljenje hraniteljstvom.

– Po okončanju čitavog procesa podobnosti, hranitelji stiču opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom i vode se na evidenciji slobodnih i raspoloživih porodica za nove smeštaje - objasnila je Koprivica.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Kat Grigg Follow / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Szabadi David

, *.dynamic.mbb.telenor.rs

Ja i moj brat imamo jako dobre hranitelje sto nismo ni mogli zamisliti kod njih smo vec 9 punih godina svake godine idemo na more zimi skijanje na kop.Problem je sa nama i to znamo ali nesto je jace u nama i jednostavno ucenje nam ne ide bolje receno ne ucimo ja sam 7 razred a moj brat 5 razred .Svim mojim drugarima ili deci koja su u hraniteljskim porodicama zelim da imaju takve dobre hranitelje!Poslao bi par slika ali neznam kako.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?