U petak ponovo protest protiv seče parkića zbog podzemne garaže

19:06:00 05.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Stanovnici bloka Maksima Gorkog i Radničke ulice zakazali su ponovo protestzbog plana da se jedna od retkih zelenih površina u tom delu grada (15 stabala) uništi zbog gradnje podzemne garaže za potrebe buduće zgrade suda.


U petak ponovo protest protiv seče parkića zbog podzemne garaže

foto: grupa stanara



Protest će biti u petak, 7. juna u 18 časova, u dvorištu između ulica Maksima Gorkog, Stražilovske i Radničke. Kako su najavili, skup će biti održan u vidu eko-performansa „Zelene tačke“, kojim žele da obeleže Svetski dan zaštite životne sredine i Evropsku nedelju održivog razvoja. Na događaj pozivaju sve građane, uključujući i predstavnike grada da dođu i pruže im podršku.

Podsetimo, stanari su protestovali i 22. maja, a na novi protest pozivaju sve građane koji žele da dođu i pruže im podršku.

Prethodno je, u ponedeljak 3. juna, na njegov poziv, u novosadskoj skupštini organizovan sastanak predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića, direktora JP „Urbanizam – Zavod za urbanizam“ Dušana Miladinovića i pomenutih stanara, na kome je još jednom razmotrena namera potencijalnog sečenja stabala u delu dvorištu u kojem treba da se izgradi podzemna garaža za potrebe novog suda. Kako je saopšteno iz Jelušićevog kabineta, sastanku su prisustvovali i stručnjaci Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Stanari su na sastanku iskazali zabrinutost zbog visine predviđenog objekta, koja iznosi više od 32 metra, jer je to u visini desetog sprata kula u Radničkoj 17 i 19. Taakođe, to je 10 metara više od stambene zgrade u Maksima Gorkog 10–12, a sedam metara više od nedavno izgrađenog objekta preko puta Stražilovske ulice i isto toliko više od trenutno najvišeg platana u parkiću. Stanari ovog bloka na sastanku su ukazali na to da bi uklanjanje drveća koje sada povoljno utiče na mikroklimu između zgrada ugrozilo njihovo zdravlje, ali i da bi proizvelo verovatni pad tržišne vrednosti stanova koji bi bili u neposrednoj vezi s novim objektom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 6 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?