U Petrovaradinu otkrivene kasarne starije i od tvrđave

14:12:00 11.12.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Prilikom rekonstrukcije ulica u Petrovaradinu otkriveni su i objekti starijih i od Petrovaradinske tvrđave. Reč je o kasarnama s kraja 17. veka.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Siniša Jokić ne krije oduševljenje tim nalazištem i kaže da ih je najviše obradovalo to što su otkriveni temelji dve velike kasarne koje su ucrtane još na starim mapama iz kraja 17. i početka 18. veka.

U Petrovaradinu otkrivene kasarne starije i od tvrđavefoto: rtv prtscr

Te kasarne su zaista sjajne kao i sav arheološki materijal, originalni pod, sve kolektore kanalizacije iz 18. veka. Tu smo našli i grob devojke iz srednjovekovnog perioda kompletno sačuvan", kaže Jokić.

Ulice Prote Mihaldžića, Lisinskog i Vladimira Nazora pripadaju kulturno-istorijskoj celini Petrovaradinske tvrđave, koja je pod zaštitom države. Taj deo podgrađa datira još iz druge polovine 18. veka, i nalazi se u sastavu vojno-civilnog kompleksa.

U Petrovaradinu otkrivene kasarne starije i od tvrđave

Tokom revitalizacije puteva na tom delu podgrađa, nakon prvih faza za obnovu kolovoza, radovi su stali dok arheolozi nisu istražili celo područje. Do sada je kompletno urađen deo ulice Vladimira Nazora, a završena su arheološka istraživanja i u drugom te ulice, kao i pešačke staze i ivičnjaci.

Siniša Jokić najavljuje da će Petrovaradinska tvrđava imati nekoliko tačaka gde će se videti arheološka nalazišta na licu mesta, kakva su bila u originalu. To će, tvrdi on, biti muzej na otvorenom da bi, kako kaže, Novi Sad opravdao poziciju Evropske prestonice kulture.

Izvor: RTV.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?