U Petrovaradinu propada kuća starija i od Novog Sada

17:12:00 13.12.2018, Komentara: 2

Novi Sad - Špilerova kuća u Petrovaradinu, kako je zovu po bivšim vlasnicima, neverovatno je zdanje nastalo i pre samog Novog Sada, ali joj preti urušavanje, piše Blic.

U Petrovaradinu propada kuća starija i od Novog Sada


Po legendi, ovu kuću u Ulici Vladimira Gortana 8 podigli su jezuiti još davne 1693. godine kada su došli u Petrovaradin u Ljudevit Dol, kako se tada zvao taj deo. U to vreme tek su nicali temelji za buduću Petrovaradinsku tvrđavu, a preko puta, gde je sada Novi Sad, bile su močvare. Pretpostavlja se da im je ovo barokno zdanje služilo kao letnjikovac, a druga pretpostavka je da je to bila škola koju su jezuiti osnovali.

- Ovo je fantastično zdanje, kakvo ne postoji na teritoriji Vojvodine, od neizmerne istorijske i arhitektonske vrednosti. Ali je ostalo skrajnuto. Koliko znam, kuća je pod sudskim sporom. U središtu je velika sala kvadratne osnove sa jedinstveno rešenom svodnom konstrukcijom sa četiri široka polukružna luka gde je izvedena dominantna rokajna rozeta. Na ugaonim ravnim površinama je u svakom još po jedan ornament. Malteški krst, rokajni kvadrat sa vrežom i krug sa motivom sunca i znatno oštećen još jedan nečitak krug - kaže Donka Stančić, istoričarka umetnosti i bivša direktorica gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na osnovu ovih simbola, Stančić zaključuje da je kuća morala da ima i sakralnu ulogu.

Barokni stil odlikuje jednostavno rešen spoljašnji izgled, masivnu tehniku gradnje, teške rešetke od kovanog gvožđa na prozorima, kao i zidanu kapiju sa dve kamene kugle pri dnu.

Porodica Špiler bila je vlasnik kuće tokom 19. i 20. veka i po njoj se i danas zove ovo zdanje. Kako tvrdi Stančić, jedno vreme kuća je bila potpuno napuštena, a devedesetih su tu dom našle porodice raseljene sa ratnih područja.

Zavod je još 2008. prikupljao dokumentaciju za zaštitu Špilerove kuće te je još tada apelovano Vladi Srbije da objektu preti urušavanje. Samo činjenica koliko je sve država, ratova i vekova preživela ova kuća zavređuje poštovanje, a posebno je značajno što je sačuvan originalni enterijer.

U poslednjih deset godina ništa se nije pomerilo sa mesta sem da je kuća promenila vlasnika. Jedan od potomaka porodice Špiler kuću je nedavno prodao, jer kako kaže, nije mogao da gleda da se stvari njegovog dede razvlače i kradu, a on tu ništa ne može. Sudski sporovi su možda i jedan od razloga zašto kuća nije obnavljanja iako ju je Vlada Srbije 2013. godine proglasila kulturnim dobrom. Ljudi koji žive na ovoj adresi navodno su unutar kuće adaptirali sebi stanove.


Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Viktor

, *.adsl.eunet.rs

Nema problema:"odgovorni" će napraviti novu i veću kuću od armiranog betona...


Olivera

, *.dynamic.a1.rs

Moja mama je 1902g sa još 2 brata i 2 sestre tu rodjena Otac moj deda zvao se Gržibovy Stjepan poreklom iz Labovgrada A Majka moja baka zvala se Marija devojacko Bodor....poreklom iz Austrije.....Kao mala uvek sam volela svratiti i diviti se toj starini
Bilo bi lepo poštivati svaku ciglu ove starine jer
je mnogim pomogla kao jeftino utočiste...U tom zdanju je odrastao i Kosta Nađ poznati čovek politickog života...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?