U ponedeljak počinje primena „e-novčanika“ u autobusima GSP-a

19:01:00 20.01.2024, Komentara: 1

Novi Sad - Korišćenje elektronskih karata, odnosno usluge „e-novčanik“, počinje u ponedeljak, 22. januara.

U ponedeljak počinje primena „e-novčanika“ u autobusima GSP-a


U prve dve nedelje primene, elektronska karta će imati istu vrednost kao i papirna karta, koja se kupuje kod vozača na gradskim i prigradskim linijama, te će koštati 65 dinara za gradske i 110 dinara za prigradske linije.

Od 5. februara će se primenjivati više cene za papirne karte kupljene kod vozača - 100 dinara za gradske i 150 dinara za prigradske linije. Karte plaćene e-novčanikom će biti 65 dinara za gradske i 110 dinara za prigradske linije.

GSP ističe da će nova usluga plaćanja prevoza putem e-novčanika značajno pojednostaviti naplatu prevoza i ubrzati protok putnika. Kako kažu, e-novčanik nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za jednostavno plaćanje prevoza na validatoru u autobusu.

- Prilikom ulaska u vozilo korisnik mora da prisloni e-novčanik sa uplaćenim sredstvima na validator (check in), nakon čega se na validatoru ispisuje poruka o uspešnoj/neuspešnoj validaciji. Prilikom izlaska iz vozila korisnik OBAVEZNO mora da uradi check out kako bi sa kartice bio skinut iznos do cilja putovanja. Check out je izuzetno bitan, posebno kada se za prevoz po gradu koristi autobus prigradske linije, budući da automatizovani sistem prilikom čekiranja na ulazu rezerviše sredstva maksimalne cene vožnje na trasi. Kada se putnik validira prilikom izlaska iz vozila, sa e-novčanika skidaju se samo sredstva za kartu do odredišta na kome je bio kraj putovanja. Naprimer, ukoliko se koristi prigradska linija Novi Sad-Futog za prevoz od Bulevara oslobođenja do Satelita, nakon što se uradi check in na e-novčaniku biće rezervisano 110 dinara. Kada putnik uradi check out prilikom izlaska iz autobusa, sa e-novčanika biće mu skinuto 65 dinara, koliko košta pojedinačna karta za gradsku vožnju. E-novčanikom može da se plati jedna pojedinačna karta na validatoru, ili više pojedinačnih karata na konzoli kod vozača – navodi GSP.

GSP dodaje i da je u toku promotivni period tokom kojeg će prvih 3.000 putnika koji do 4. februara sakupe pet pojedinačnih papirnih karata besplatno dobiti e-novčanik. Ove sakupljene karte mogu se besplatno zameniti za e-novčanik na prodajnim mestima preduzeća i 23 kioska „Maxim Box“ na gradskim stajalištima.

Cena izrade e-novčanika do 5. februara iznosi 375 dinara, a nakon toga će biti 400 dinara. Građani će nakon dve godine, ukoliko je istekla garancija, morati da kupe novu karticu.

Elektronske karte, odnosno plastične kartice, mogu se kupiti na prodajnim mestima GSP-a i kioscima „Maxim Box“ na gradskim stajalištima, a ista mesta omogućavaju i dopunu u iznosu od 200 do 10.000 dinara. Dopuna je moguća i preko „Nsmart“ portala i mobilne aplikacije „Nsmart“.

Dodatne informacije o e-novčaniku mogu se pronaći na sajtu www.gspns.rs/e-novcanik.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Putnik

, *.static.sbb.rs

Super, pa onda cu da platim taksi i da se vozim gospodski. Za to koliko se godisnje vozim gradskim bezveze mi je da dajem 400 din za e novcanik . Ovde ce samo taksisti profitiraju.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1007.4 mb
Vetar: 3 m/s, S
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?