U poslednjih 10 godina u Novom Sadu posađeno 51.000 stabala i 340.000 komada šiblja i žbunja

17:03:00 03.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Tokom poslednjih deset godina JKP „Gradsko zelenilo“ u Novom Sadu je ukupno posadilo 51.216 sadnica novog drveća – više od pet hiljada svake godine.

U poslednjih 10 godina u Novom Sadu posađeno 51.000 stabala i 340.000 komada šiblja i žbunja

foto: JKP "Gradsko zelenilo", arhiva

Najrasprostranjenije vrste među novim drvećem su: koprivić, bagrem, jasen, hrast, grab, divlji kesten. Među četinarima preovlađuju smrča, omorika, borovi, tuje, tise, kedrovi.

Tokom poslednjih deset godina posađeno je 342.400 komada šiblja i žbunja, prenosi RTV. Među novoformiranim zelenim površinama u gradu i prigradskim naseljima izdvajaju se celine u ulicama Vardarska i Tihomira Ostojića, Milana Savića, Velebitska, Živojina Ćuluma, Polgar Andraša, u ulici Oslobođenja u Rumenki, na Sentandrejskom putu, u bloku za raseljena lica u Veterniku, u Bate Brkića (produžetak Jovana Dučića), u Kineskoj četvrti, Novi park, u Petra Drapšina, u bloku 8 u Petrovaradinu, na Bulevaru Evrope u razdelnim trakama.

U Zelenilu ističu da su pošumljavani svi gradski kvartovi, ali i sva prigradska naselja.

Direktor „Gradskog zelenila“ Miloš Egić ističe da se sada posebna pažnja poklanja izgradnji zalivnih sistema, kako bi se unapredilo održavanje drveća u letnjem periodu, a ističe i da će biti izgrađena još četiri nova parka, i rekonstruisan Dunavski park, gde su radovi već počeli.

- Očekuje nas mnogo posla. U toku je projekat „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“ u okviru kog ćemo urediti 40 mini parkova na 40 lokacija u gradu. Izgradićemo još četiri nova parka, i unapredićemo održavanje kvartovskog zelenila i uličnih drvoreda. Novi Sad je posvećen unapređenju životne sredine - kaže Egić.


Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?