U pripremi Zakon o potpunoj zabrani pušenja

19:01:00 31.01.2019, Komentara: 6

Idete u kafić na piće i ne izađete „nadimljeni“. Možda i bude moguće, u Srbiji. Naime, Ministarstvo zdravlja će slediti jasne instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju potpuna zabrana pušenja na javnim mestima. Predlog tog zakona se ubrzano radi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u tom ministarstvu.

U pripremi Zakon o potpunoj zabrani pušenja


- To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba je protiv ne samo klasičnog duvana, nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete - ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Srmena Krstev, predsednik Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalni koordinator SZO, objašnjava da se dugoročno smanjuje broj bolesti, veliki su troškovi za lečenje, dolazi do gubitka radne sposobnosti pluća.

U Srbiji puši trećina stanovništva, a od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi. Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi.

Sada ugostitelji strahuju da će imati manje posla, ali imaju i predlog kako rešiti problem prevelikog broja pušača i nepotrebnog izlaganja nepušača duvanskom dimu. Oni predlažu da se restorani i vlasnici koji odluče da nema pušenja u njihovim restoranima stimulišu na određeni način kako bi imali interesa da rade.

U Americi je za 25 godina, od kada se sprovode striktne zabrane pušenja, stopa umiranja od malignih bolesti pala za 27 odsto. Švedska zabranjuje pušenje i na otvorenim javnim mestima i ima cilj da do 2025. bude zemlja bez duvanskog dima.

Izvor: RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

6 komentar(a)

Nada

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Da


-J-

, *.dynamic.sbb.rs

Apsolutno DA


Nekoizsenke

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Apsolutno ne,ako vam toliko smeta dim nas pusaca idite negde drugde.Nece Srbija to uvesti zbog akciza koje su i ovako velike.Nemaju kako drugacije napuniti buzet.A sto se tice vas ne pusaca imate delove kafice gde se ne sme pusiti.


Xx

, *.gprswap.mts.telekom.rs

Nekoizsenke, a da ides ti negde drugde?


Nn

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Kod nas raste stopa malignih oboljenja ,posle bombardovanja i sada će tek da raste. Pušile se cigare od pamtiveka. Kakve nebuloze


Mirko

, *.gprswap.mts.telekom.rs

nekoizsenke, zdravije bi ti bilo i k*rac da pusis nego da se trujes tim govnima.To to je moji savet da probas,A posto diskriminises nepusace i lazes kako oni treba da se sklanjaju od pusaca, ja tebi sada kazem da se ti sklonis negde pa ga pusi do mile volje


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.6 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?