U subotu nova Kritična masa

11:05:00 25.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Nova masovna vožnja biciklista - Kritična masa biće održana u subotu, 27. maja. Kako najavljuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), organizator Kritične mase, cilj ove vožnje je ukazivanje na nasilno ponašanje učesnika u gustom novosadskom saobraćaju.

U subotu nova Kritična masa


- Ima nas sve više u gradu koji ima donekle iste gabarite kao i prethodnih godina, a to znači da je na ulicama veća gužva – ima više i pešaka, i biciklista i vozača motornih vozila. Pošto nas ima više, treba nam i više vremena da stignemo na odredište, na šta neki nisu navikli. Uz to, na svakom koraku nailazimo na makar sitne nepravilnosti i bezobrazluke svih učesnika u saobraćaju, pa se i nivo nervoze vidno povećao – navodi NSBI i dodaje da sve to doprinosi većem stepenu nasilja u saobraćaju, što dovodi do nezgoda i nesreća na ulicama.

- Zato Novosadska biciklistička inicijativa kontinuirano radi na pritisku institucija da se biciklistička infrastruktura popravi (jer bolja infrastruktura znači bezbednija vožnja), i na edukaciji sugrađana o bezbednijoj vožnji - navode organizatori.

U vožnji mogu da učestvuju svi, a počinje u 17 časova iz Limanskog parka.

Kritična masa proći će kroz Šekspirovu, Narodnog fronta, dalje kroz Ive Andrića i Cara Dušana na Futošku ulicu Futoški put. Potom će se biciklisti Bulevarom kneza Miloša i Bulevarom vojvode Stepe kretati do Bate Brkića, a dalje će se kroz Novo naselje izaći na Radomira Raše Radujkova. Vožnja se završava u novom parku između Novog naselja i Detelinare.

Kritična masa je tradicionalni biciklistički događaj u Novom Sadu, čiji cilj je promocija vožnje bicikla kao zdravijeg, efikasnog i brzog načina kretanja u saobraćaju svakog dana, bez negativnih uticaja na životnu sredinu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?