U subotu u Sremskim Karlovcima tribina o posledicama majskih tragedija

16:06:00 06.06.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Društvo „Koraci“ u subotu, 8. juna, u okviru kampanje „Škola za sve nas“, organizuje treću u nizu tribinu posvećenu prošlogodišnjim majskim tragedijama. Tribina, sa početkom u 18:30 časova, održava se na platu u centru Sremskih Karlovaca, kod Bogoslovije.

U subotu u Sremskim Karlovcima tribina o posledicama majskih tragedija


Govoriće Suzana Stanković Čikić – mama Andrije Čikića, Ivan Božović – tata Ane Božović, Ana Dimitrijević – mama učenice iz OOŠ „Vladislav Ribnikar“, Jelena Zulević – psihoterapeutkinja, Branislava Kostić – doktor nauka bezbednosti i Marko Oljača – društvo „Koraci“.

Organizator podseća da je od majskih tragedija prošlo godinu dana, tokom kojih nisu naučene važne i potrebne lekcije niti se društvo osvestilo i saznalo zbog čega se desio 3. i 4. maj.

- Sveukupan odgovor sistema i društva je bio nedovoljan, neadekvatan i neretko kontraproduktivan - ocenjuje se.

Dodaje se da su, umesto izgradnje zajedništva, empatije, solidarnosti, preuzimanja odgovornosti i suočavanja sa rasprostranjenim nasiljem u društvu, stvorene nove i produbljene stare podele koje dalje i svakodnevno utiču na bezbednost svakog građanina.

- Da bismo počeli da stvaramo bolje društvo, prvo moramo razumeti šta nam se desilo i šta nam se dešava, što je nemoguće bez razgovora i upoznavanja sa činjenicama - poručuju iz društva „Koraci“.

Navode i da su kampanju „Škola za sve“ inicirali jer su mediji sa nacionalnom frekvencijom „kontrolisani i zatvoreni, kao i institucije sistema“. A neophodno je, dodaje se, da se uz pomoć psihologa, pedagoga, psihijatara, sociologa, pravnika, prosvetnih radnika…, kao i tragedijama pogođenim ljudima pokušati razjasniti i objasniti uzroke, posledice i odgovornosti za stanje u kojem se trenutno nalazimo i animirati male zajednice da se angažuju i postanu aktivne ili aktivniji i utiču na dinamiku društveno-političkog života koji se posredno ili neposredno odražava na živote svakog od nas.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?