U toku je prijava za preventivni pregled kože

16:05:00 14.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani i ove godine imaju priliku da obave preventivni pregled kože u okviru evropske kampanje za rano otkrivanje malignih tumora kože.

U toku je prijava za preventivni pregled kože


Naime, Odeljenje dermatologije Doma zdravlja „Novi Sad“ i ove godine, kao i više godina unazad, učestvuje u preventivnoj kampanji Euromelanoma dan, koja se održava 20. maja 2024. godine. Pored pregleda koji dermatolozi rade, kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma.

Svi zainteresovani mogu da se prijave i informišu putem veb-sajta www.euromelanoma.eu/sr-rs.

Svaki građanin će dobiti termin pregleda i ime lekara, kao i naziv objekta gde treba da dođe, u objekat na Limanu ili u ulici Zmaj Ognjena Vuka.

- Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) sa dermoskopijom obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama. Građane koji ne zakažu pregled u okviru ove kampanje, sa uputom izabranog lekara, u svom terminu, mogu obaviti preventivni pregled kože kod dermatologa u Domu zdravlja „Novi Sad“ – saopšteno je iz Doma zdravlja.

Stopa obolevanja od melanoma je u stalnom porastu, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama, a pored toga rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?