U toku obuka za 200 ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju

09:12:00 04.12.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Centar za razvoj potencijala dece i mladih ''Play'', uz podršku Gradske uprave za privredu, sprovodi obuku za lične pratioce. Iz gradske kase je, u okviru Akcionog plana zapošljavanja, za obuku skoro 200 pratilaca izdvojene milion dinara.

U toku obuka za 200 ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju

Obuke za novosadske lične pratioce realizuju se u "Edukativnom centru za razvoj", a edukatori imaju dugogodišnje iskustvo u obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Pedagoškinja Centra "Play", Katarina Majkić, kaže da lični pratioci pružaju podršku deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kako bi ona ostvarila jedno od osnovnih dečjih prava, a to je pravo na kvalitetno obrazovanje.

- Usluga lični pratilac deteta je usluga socijalne zaštite koja se ostvaruje u obrazovnim ustanovama – vrtićima i školama, i omogućava deci dodatnu podršku u osamostaljivanju, kretanju, socijalizaciji, komunikaciji, što doprinosi da deca koja imaju određene poteškoće lakše prate nastavni program i funkcionišu u vršnjačkom okruženju. Svaki lični pratilac, po zakonu, mora da prođe akreditovanu obuku, kako bi stručno i profesionalno obavljao ovaj veoma osetljiv posao sa decom – kaže Katarina Majkić.

Ona dodaje da lični pratilac može da bude zadužen za odvođenje i dovođenje deteta iz škole ili vrtića, kao i za sve pripremne aktivnosti, kao što su pakovanje užine, školskog pribora, nošenje asistivne tehnologije, pružanje pomoći pri odlasku u toalet i slično, ali on ne radi umesto deteta ono što dete može samo.

Glan Gradskogveća za privredu, Milorad Radojević, kaže da, u okviru Akcionog plana zapošljavanja, Grad Novi Sad prvi put ove godine ima i stavku pod nazivom Obuka za lične pratioce.

- Grad je ove godine izvojio sredstva u iznosu od milion dinara za obuku skoro 200 pratilaca, a isti iznos planiran je i za sledeću godinu. Obučavanje ličnih pratilaca je značajno za naš grad, jer na ovaj način pokazuje i koliko brine za jednu od najosetljivijih grupa stanovnika, a to su deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice – rekao je Radojević.

Lični pratilac je, pored toga što je oslonac deci sa smetnjama u razvoju, velika podrška i njihovim roditeljima, jer mogu da se posvete i drugim aktivnostima, nesmetano obavljaju svoj posao, znajući da je njihovo dete zbrinuto i da nesmetano može da učestvuje u nastavi i druži se sa vršnjacima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 995.7 mb
Vetar: 6 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?