U toku pripreme za ozelenjavanje delova dva bulevara

12:10:00 11.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Na delovima bulevara Evrope i Oslobođenja u toku su pripremni radovi za novu sadnju i rekonstrukciju zelenila.

U toku pripreme za ozelenjavanje delova dva bulevara

foto: JKP "Gradsko zelenilo"



Na Bulevaru Evrope u toku su radovi na delu od Kornelija Stanković do Futoške ulice. Tokom prethodne godine na ovom prostoru izgrađena su nova parking mesta oko kojih će sada biti formirane manje zelene površine. Kako kažu u JKP „Gradsko zelenilo“, na tim delovima planirana je sadnja dekorativnog šiblja, a na delovima gde se zadržao postojeći travnjak predviđena je njegova rekonstrukcija.

- Projektom je predviđena sadnja 64 stabla lišćara, 10.715 komada sadnica šiblja, kao i rekonstrukcija travnjaka na površini od 1.385 m². Realizacija navedenih aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila doprineće poboljšanju uslova životne sredine ove stambene zone kroz smanjenje aerozagađenja, količine prašine i buke – saopšteno je iz „Zelenila“.

U toku pripreme za ozelenjavanje delova dva bulevara

foto: JKP "Gradsko zelenilo"

Po istom principu počeli su i radovi na delu Bulevara oslobođenja od Futoške ulice do mosta Slobode.

- Prošle godine je urađen projekat unapređenja dela bulevara od Železničke stanice do Futoške ulice, te će do kraja godine Bulevar oslobođenja zablistati novim zelenilom čitavom svojom dužinom – ističu u „Zelenilu“.

Postojeći drvored platana čini drveće staro više decenija. Da bi životni vek platana bio produžen, drveće će biti orezano, a suve i oštećene grane će biti uklonjene. Planirano je da se postojeći parterni travnjak, između biciklističke staze i trotoara, oplemeni sadnjom većeg broja sadnica šiblja, kako bi se apsorbovale zagađujuće materije koje potiču od saobraćaja.

- Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intezivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intezivan saobraćaj. U te svrhe posadićemo veći broj nižeg drveća, žive ograde i puzavica kao i postavljanje metalne konstrukcije. Planirana je sadnja 289 stabala lišćara, 5.850 komada sadnica šiblja, 810 komada sadnica žive ograde, rekonstrukcija travnjaka na površini od 1.604 m² i postavljanje 225 metara metalne konstrukcije u razdelnom ostrvu – navode u „Zelenilu“ i dodaju da oba projekta finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?