U Vodovodu demantuju navode o neispravnosti vode i tvrde da je bezbedna za piće

19:08:00 19.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Voda iz novosadskog vodovoda je bezbedna za piće, tvrde u JKP „Vodovod i kanalizacija.

U Vodovodu demantuju navode o neispravnosti vode i tvrde da je bezbedna za piće



Nakon pisanja pojedinih medija, kao i objava na društvenim mrežama, JKP „Vodovod i kanalizacija“ se oglasilo saopštenjem u kojem odgovorno tvrdi da voda iz novosadskog vodovoda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. To znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize.

- Pored naše laboratorije, vodu svakodnevno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto. Biološke analize, od početka godine do sada, bile su ispravne, bez bioloških indikatora te se može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz vodovoda na teritoriji grada Novog Sada i okolnih naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi navode u tom preduzeću.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ će, kako napominju, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema.

- Zbog iznošenja neistina i uznemiravanja javnosti, pokrenuće se postupak pred nadležnim organima - ističu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Inače, nakon što su mediji preneli saopštenje Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u kojem se tvrdi da voda nije bezbedna za piće, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naložio je hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda.

POKS je objavio i navodnu prepisku iz Viber grupe rukovodilaca JKP „Vodovod i kanlizacija“, u kojem jedan član navodi da su biološke analize vode neispravne, odnosno da su u vodi pronađene nematode.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 1013.6 mb
Vetar: 8 m/s, ESE
Sub 6° - 17° Jak vetar
Ned 4° - 17° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?