U Vojvodini iduće godine pokretni mamograf i skrining

14:10:00 24.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad - U Vojvodini će od sledeće godine prvi put početi poseban program skrininga koji će omogućiti svim ženama da obave mamografski pregled, a u tu svrhu budžetom za 2019. godinu predviđena je kupovina pokretnog mamografa, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

U Vojvodini iduće godine pokretni mamograf i skrining


Kako navode, u Srbiji svake godine od posledica raka dojke umre 1.600 žena, a registruje se 4.600 novoobolelih. S obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se bolest na vreme otkrije.

Dom zdravlja „Novi Sad“ saopštio je da oni beleže oko 2.000 novoobolelih od karcinoma, od čega je 50,8% žena, a svaka treća sa karcinomom dojke.

- Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, čime je krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima poražavajući - upozorava se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Programom skrininga koji prirema pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo predviđen je kontinuiran obilazak cele teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, sa posebnim akcentom na sredine u kojima postoji deficit opreme ili kadrova, neophodnih za ovu dijagnostičku proceduru.

U Vojvodini iduće godine pokretni mamograf i skrining

foto: Pokrajinska vlada



U znak podrške borbi protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji oboli svaka dvanaesta žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1000.5 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?