U Vojvodini više od 500 obolelih od gripa

19:02:00 20.02.2019, Komentara: 0

Novi Sad - U poslednje tri nedelje na teritoriji Vojvodine trend oboljenja sličnih gripu je u porastu. Kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, od testiranih 912 uzoraka, virus je potvrđen u 505 (55,4 odsto) slučajeva, a među njima dominira virus tipa A (H1N1), koji je dokazan kod više od 90 odsto obolelih. Ovaj tip je obuhvaćen vakcinom protiv gripa.

U Vojvodini više od 500 obolelih od gripa


U odnosu na prethodnu godinu, povećan je priliv u bolnice zbog većeg broja upala pluća, ali što se tiče intenziteta samog virusa gripa, on je čak i niži u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju vakcinacija, za nju nikad nije kasno, ali osobe koje prime vakcinu moraju da znaju da ih ona ne štiti trenutno, nego da je organizmu potrebno vreme da stvori antitela i da taj period iznosi oko dve nedelje.

U Institutu savetuju izbegavanje većih skupova, zatvorenih prostorija, poseta tržnih centara, bioskopa i slično. Savetuje se duži boravak na svežem vazduhu i češće provetravanje prostorija, uz običajeno sprovođenje mera higijene. Takođe, lekari savetuju i konzumiranje što više tečnosti, svežeg voća i povrća.

U proteklih mesec dana, građani Novog Sada i Vojvodine najčešće su tražili lekarsku pomoć zbog infekcija gornjih respiratornih puteva, a najviše pacijenata je bilo među najmlađem uzrastu – do četiri godine starosti. Oboljenja slična gripu su domiriala među populacijom u uzrastu od pet do 14 godina starosti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?