U vrtiće Radosnog detinjstva kreće 8.150 dece

12:08:00 31.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Prve dve nedelje septembra,prema rezultatima ankete koju je Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" ranije uputila roditeljima, u novosadskim vrtićima će boraviti oko 8.150 dece.

 U vrtiće Radosnog detinjstva kreće 8.150 dece


Direktorka ove ustanove Marijana Popov kaže za "Dnevnik" da su vrtići sredinom maja obazrivo otvorili vrata, sprovodeći posebne mere predostrožnosti, a ustanova je bila u neprekidnom kontaktu s Institutom za javno zdravlje Vojvodine, gradskim Kriznim štabom i Ministarstvom prosvete da bi boravak mališana bio bezbedan i bezbrižan.

Shodno tome, u vrtićima od sutra će se primenjivati pojačana dezinfekcija svih prostorija, igračaka, materijala i didaktičkih sredstava koje deca koriste.

- Preporuka je da broj dece u grupama bude smanjen. Nakon Kolegijuma i dobijenih rezultata ankete sprovedene među roditeljima, naša ustanova će koristiti sve raspoložive prostore i tako omogućiti da u jednoj prostoriji ne bude više od 16 dece, što je u skladu s preporukama. U anketi smo predočili roditeljima mogućnost da se kapacitet određenih vrtića brzo popuni. U tom slučaju usmeravali bismo decu i roditelje u objekte u kojima i dalje ima mesta - kaže Popov i dodaje da će, kao i do sada, zaposleni nastaviti da poštuju sve preporučene mere nadležnih: pri dolasku na posao prolaziće kroz dezobarijeru, meriće im se telesna temperatura, dezinfikovaće ruke, nositi zaštitnu opremu i poštovati fizičko odstojanje.

Prilikom dovođenja dece u vrtić roditelji će moći da uđu u objekat, uz korišćenje mera lične zaštite – prolazak kroz dezobarijeru i nošenje zaštitne maske.

Roditelji će decu moći da dovedu u vrtiće do 8, a odvode od 14 časova. Pri ulasku u radnu sobu deci će se dezinfikovati ruke i uradiće se trijaža, a roditelji ne bi trebalo da se zadržavaju u objektu kako se ne bi stvarale gužve.

Po rečima direktoke, Predškolska ustanova ima obavezu da obezbedi takozvanu sobu za izolaciju. Svaki vrtić ima beskontaktni toplomer kojim će se meriti telesna temperatura dece, a ukoliko se primeti da se zdravstveno stanje mališana pogoršava, vaspitač će se odmah obratiti sestri za preventivnu zdravstvenu zaštitu, obavestiti roditelje i dete će s pratiocem otići u sobu za izolaciju i sačekati roditelje.

Ukoliko neko dete ne može da boravi u vrtiću iz zdravstvenih razloga, odnosno ukoliko je bolesno, roditelji su u obavezi da o tome obaveste vaspitača grupe koju dete pohađa i da nakon završetka bolesti donesu potvrdu od pedijatra da je dete zdravo, pojašnjava Popov.

Kada je reč o prijemu dece jaslenog uzrasta, Popov navodi da će se, s obzirom na situaciju, adaptacija s roditeljima novoupisane dece realizovati u dvorištu, u malim grupama, koje ne prelaze preporučeni broj. Za njih će adaptacija trajati dve nedelje, u prvoj nedelji s roditeljima, a u drugoj bez njih.



Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 2 m/s, N
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?