U Železničkom parku se orezuje jedna, a uklanjaju dve topole zbog truleži

20:12:00 22.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad – JKP „Gradsko zelenilo“, u saradnji sa stručnjacima Instituta za nizijsko šimrastvo i životnu sredinu, izvršili su ispritivanje i kontrolu drveća u Železničkom parku specijalnim aparatom rezistografom. Na osnovu rezultata, u cilju napređenja zdravlja drveća i bezbednosti dece i šetača jedna bela topola će biti orezana, a dve, od kojih se jedna nalazi u blizini dečijeg igrališta, biće uklonjene. Sva tri drveta stara su više decenija, a stručnjaci Instituta su utvrdili značajna oštećenja, ističu u JKP „Gradsko zelenilo“.

U Železničkom parku se orezuje jedna, a uklanjaju dve topole zbog truleži

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



- Na osnovu snimaka rezistografa utvrđeno je da na jednom stablu postoje značajne promene koje upućuju na prisustvo truleži u značajnoj meri. Na sledećem stablu na korenovom vratu uočen je deo karpofore truležnice. Stablo se nalazi u neposrednoj blizini dečijeg igrališta. Prisustvo truleži u ovom obimu može značajno da utiče na stabilnost stabala te se preporučuje njihovo uklanjanje - navodi se u izveštaju Instituta.

Ispitivanje rezistografom pokazalo je da postoje i manje promene na još jednom stablu koje upućuju na prisustvo truleži, te je preporučena redukcija krošnje uz obavezu ponovnog ispitivanja u roku od godinu dana.

U Železničkom parku se orezuje jedna, a uklanjaju dve topole zbog truleži

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



U JKP „Gradsko zelnilo“ ističu da rezistograf predstavlja značajnu tehnološku pomoć u brizi i unapređenju zelenila i zdravlja drveća u novosadskim parkovima i najavljuju da će nakon radova na orezivanju i uklanjanju dve topole biti posađeno 10 novih mladih stabla.

Inače, zahvaljujući ovom savremenom uređaju moguće je precizno utvrditi zdravstveno stanje svakog drveta i planirati mere njegove zaštite.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?