U znak sećanja na Danila Kiša posađen kesten u Ćirpanovoj ulici

08:10:00 16.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad – U Ćirpanovoj ulici, u kojoj je živeo Danilo Kiš juče je, povodom dana piščeve smrti, posadjeno stablo kestena.

U znak sećanja na Danila Kiša posađen kesten u Ćirpanovoj ulici

Foto: Printscreen RTV




Na taj način je, kako navode u Udruženju gradjana „Dunavska sonata“, na simboličan način obeleženo 33 godine od piščeve smrti i 52 godine od izlaska iz štampe zbirke priča „Rani jad“.

- Upravo na ovom mestu, bio je arteški bunar koji Kiš pominje u „Ranim jadima“, a na samo nekoliko koraka odavde bila je dečija soba iz koje su Kiš i njegova sestra posmatrali kako njegovog oca Eduarda odvode u raciju. Nalazimo se zapravo u ulici kestenova iz Kišovih dela - rekla je predsednica UG „Dunavska sonata“ Milica Trifunov za RTV i istakla da se sadnjom kestenovog drveta, na simboličan način, veliki srpski i svetski pisac, koji je šest puta bio nominovan za Nobelovu nagradu, vraća kući.

Današnja Ćirpanova ulica do Drugog svetskog rata zvala se Bemova ulica i u njoj je Danilo Kiš živeo od svoje druge do osme godine. Svoje detinjstvo, obeleženo ratom i stradanjem oca, opisao je u zbirci priča „Rani jadi“, a koje se odvijaju u Novom Sadu.

- Ovom sadnjom kestena u čast Danila Kiša, JKP „Gradsko zelenilo“ na najlepši način najavljuje sezonu sadnje na teritoriji grada - rekla je Danijela Andrić iz JKP „Gradskog zelenilo“.

Sadnja kestena u čast Danila Kiša deo je projekta „Jesenja sonata“ koje UG „Dunavska sonata“ realizuje uz podršku gradske uprave za kulturu, a na interesantne načine podsetiće javnost na još dva velikana srpske književnosti koji su stvarali u Novom Sadu – Aleksandra Tišmu i Milorada Pavića.


Izvor: novisad.com, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
19°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?