Učenici OŠ „Sonja Marinković“ mogli bi da ostanu bez školskog obezbeđenja zbog slabe naplativosti usluga

16:06:00 20.06.2022, Komentara: 4

Novi Sad - Privatna firma koja pruža usluge obezbeđenja „Security Agency 911“ poslala je upozorenje Savetu roditelja Osnovne škole „Sonja Marinković“, poručujući da će deca ostati bez zaštite ako naplativost usluga ne bude bolja.

Učenici OŠ „Sonja Marinković“ mogli bi da ostanu bez školskog obezbeđenja zbog slabe naplativosti usluga


Kako piše 021.rs, ova privatna firma, koja navodi da je specijalizovana za usluge obezbeđenja u školama, a koja obezbeđuje većinu novosadskih škola, u urgenciji navodi da je naplativost njihovih usluga 65 odsto, što bi značilo da tek nešto više od polovine roditelja plaća školsko obezbeđenje. Da bi nastavili da rade u ovoj školi, roditeljima poručuju da naplativost mora da dođe do 85 odsto - u suprotnom, postepeno će povlačiti svoje radnike.

U dopisu navode da „škole u narednom periodu moraju biti spremne na nezamislive scenarije“, jer su „pojedinci, motivisani mržnjom, ljudi svih uzrasta, danas sposobni da nanesu veliku štetu“.

- Stoga kao škola NE SMETE dopustiti da ostanete bez profesionalnog obezbeđenja u školi. Kako ste vi predstavnici svih roditelja, molim vas da o dostavljenoj urgenciji obavestite pod HITNO ostale roditelje - poručuje ova firma u dopisu Savetu roditelja, u koji je 021.rs ima uvid.

Slaba naplativost je bila i 2019. godine. Na jednog učenika OŠ „Dušan Radović“ na Klisi je pala metalna šipka, a uprkos odluci Saveta roditelja, tog meseca u ovoj školi nije postojalo obezbeđenje. U „Security Agency 911“ su tada naveli da obezbeđuju oko 20.000 dece, te da imaju „čvrstu saradnju sa Gradom Novim Sadom, MUP-om, prosvetnom inspekcijom, gradskom upravom za obrazovanje, kao i sa brojnim drugim službama“.

U Gradskoj upravi za obrazovanje su rekli za portal 021.rs da je na savetima roditelja da odluče da li žele da angažuju obezbeđenje, a potom da sklope ugovore ili drugu vrstu sporazuma sa odabranom firmom. Budući da saveti roditelja, kako navode u Gradu, redovno izmiruju svoje obaveze, Grad Novi Sad nije razmatrao mogućnost finansiranja, odnosno obezbeđivanja sredstava iz budžeta za angažovanje privatnog obezbeđenja u školama.

- Da bi se utvrdilo da li je to izvodljiva opcija za Grad Novi Sad potrebno je utvrditi sve elemente vezane za obezbeđivanje sredstava iz budžeta Grada za ovu namenu, od pravnog osnova, potreba za uslugama obezbeđenja po školama, pa do finansijskih efekata realizacije takve mogućnosti - poručuju u Gradskoj upravi za obrazovanje za naš portal.

Prosvetna inspekcija nije nadležna da kontroliše ko tačno čuva decu u školama i u kojim uslovima. Međutim, Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je da poslove privatnog obezbeđenja mogu vršiti pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja imaju licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, izdatu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ni pokrajinska inspekcija ne može da kontroliše ko čuva decu u školama, ali nema ni zakonske obaveze da škole imaju obezbeđenje.

U firmi „Security Agency 911“ i u OŠ „Sonja Marinković“ nema odgovora o angažovanju usluga obezbeđenja.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

Darko Rodić

, *.dynamic.a1.rs

Obezbeđenje u školi. Koga ono čuva.
Vjerovatno nastavnike i direktora


Gradske gluposti

, *.mediaworksit.net

To obezbedjenje je nepotrebno. Nema nikakvu svrhu. Ne radi u interesu dece. Otvara i zatvara kapije i sedi fizicki izopsteno od svih zaposlenih samo za sebe, i oni rade sta im se kaze.
To ne treba da placaju roditelji vec grad,
Na odmorima decu cuvaju uciteljice i nastavnici, a ne obezbedjenje.
Da, bas ce na Klisi koju pretežno pohadjaju romska deca da se odradi naplativost.


Službenik obezbeđenja

, *.mbb.yettel.rs

U školama se deca preventivno ČUVAJU od potencijalni dilera narkotika, koji vrbuju decu tako što im preko ograde ili u samom dvorištu škole prodaju drogu, ČUVAJU od pedofila koji isto to rade da li pored ograde ili u dvorištu. Preko noći po dvorištima se okupljaju razni, narkomani da se drogiraju, alkoholičari da se napijaju pa sve ostave iza sebe, čak i polome flaše, ČUVAJU od bilo kog vršnjačkog nasilja među dece, pa tek onda ČUVAJU nastavnike i zaposlene u školama. Tako da ako vam nije szalo do bezbednost vaše dece vi ne morate da plaćate ALI nemojte posle da kukate kako je neko nešto uradio vašem detetu dok je bio u školi i nemojte onda na svaljujete krivicu na te iste nastavnike i direktore što vam nisu sačuvali dete. A drugo, ko ne plaća redovno? Ne plaćaju oni roditelji čija su deca problematična u školi, koja su nasilna i maltretiraju drugu decu, čija se deca već napijaju i uzimaju neku vrstu narkotika. Tako da dragi roditelji dva puta razmislite šta je najbolje za vašu decu.


Dragan

I pored obezbedjenja ima vrsnjackog nasilja. O i necrade dobro i samo figuriraju a podrsku im daje prava koja ne sankcionise nasilje. Kada pitate pepsi i direktora kako garantujete bezbednost dece oni vas gledaju kao tele. Sta radite u slucaju nasilja? Isto tako. Lezi i pravi se mrtav.
I sta ce tu obezbedjenje? Ispada kao porez na budale od 1000rsd.
Nesposoban kadar u skoli je problem i tu obezbedjenje nema nikakvu ulogu jer ovi ne resavaju niti sprovode bilo kakve mere jos manje po protokolu o vrsnjackom nasilju i zanemarivanju.
I da, jesam li napisao da ne daju snimak video nadzora?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?