Učenici škole u Stepanovićevu gladni, školska zgrada nebezbedna

19:12:00 14.12.2015, Komentara: 2

Učenici Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Stepanovićevu nemaju osnovne uslove za rad. Deca u školi ne dobijaju hranu u produženom boravku, s prozora otpadaju truli delovi stolarije, učenička prava su višestruko ugrožena, a školi preti zatvaranje zbog blokiranog računa.

Učenici škole u Stepanovićevu gladni, školska zgrada nebezbedna

U Savetu roditelja kažu da su se oni, Školski odbor i direktorka škole Svetlana Keleman obratili svima koji mogu da pomognu, ali, kako tvrde, pošten odgovor nisu dobili.

Dragoslava Kokotović, predsednica Saveta roditelja ove škole, u pismu koje nam je poslala, kaže da u školi nema nasilja, ali da uskoro neće biti ni dece. Računi škole su od 19. maja ove godine ponovo u blokadi, a škola se još uvek nije oporavila od prethodne trogodišnje blokade.

“Deca u školi ne dobijaju užinu i obroke u dnevnom boravku, iako su njihovim roditeljima uručena rešenja od Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu, prema kojima na to ostvaruju zakonska prava. Škola se obratila Gradskoj upravi za Socijalnu i dečiju zaštitu sa molbom da pronađu način kako deci da obezbede ishranu, jer je to nemoguće činiti transferom novca preko blokiranih školskih računa. Način za to nije pronađen, tako da pojedini učenici provode i po osam časova u nastavi i dnevnom boravku, bez ikakve hrane ili u najboljem slučaju dobiju pola sendviča od dece kojima su roditelji spakovali užinu za taj dan”, kaže Kokotović.

Ona objašnjava da su na 95-ogodišnjicu škole prozori na spratu školske zgrade dotrajali i truli. Većina prozora je nestabilna, pa je zakucana i ne može da se otvara, radi bezbednosti dece.

“Domar izjavljuje da više nije moguće popravljati prozore ukucavanjem eksera i dodatkom silikona, jer pri tome otpadaju truli delovi stolarije. Sanitarni inspektor je dva puta odlagao izvršenje zadatih mera, ali zbog stepena ugroženosti bezbednosti dece, s obzirom na stanje u kome se zgrada nalazi, to više nije moguće i ako se ubrzo ne preduzmu odgovarajuće mere, uslediće zatvaranje škole”, kaže Kokotović.

U pismu koje nam je stiglo od Saveta roditelja ove škole dalje piše i da je Gradska građevinska inspekcija naložila zatvaranje novog dela škole u kome se nalazi sportska hala i učionice, zbog nereagovanja bivšeg direktora na opomene još od 2007. godine da novi deo nema potrebne dozvole.

“Mi o tome nismo znali ništa dok nije stigla nova zabrana korišćenja. Tako da stari deo nismo u mogućnosti da koristimo zbog rešenja sanitarne inspekcije, a novi zbog rešenja građevinske inspekcije. Šta sad da radimo s decom koja su vredna, radna i dobra, koja se takmiče u sportu i znanju i postižu uspehe čak i na međunarodnim takmičenjima”, pitaju se očajni roditelji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

vanja mirkovic

, *.dynamic.isp.telekom.rs

STRASNO,BEZ KOMENTARA SMO,POSLIJE TOLIKO GENERACIJA DA SE SKOLA ZATVORI......


Baka Sonja

, *.dynamic.kdsinter.net

Koji komentar?sramota i za grad i za državu,psihološka tortura i za decu i za roditelje,koliko košta jedna dečja suza


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?