Učenicima će govoriti o životu s HIV-om

11:12:00 01.12.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembar, tribinom u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" u kojoj će učestvovati i aktivisti udruženja "Crvena linija" i iz ličnog iskustva preneti učenicima probleme života sa HIV-om u našoj sredini.

Učenicima će govoriti o životu s HIV-om

Tribina će se održati u ponedeljak, 3. decembra, u 12.30 sati.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984, kada je zabeležen prvi slučaj HIV infekcije u Srbiji, do kraja 2017. godine, u zemlji su registrovane 3664 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina osoba obolela od AIDS-a, a jedna trećina preminula.

Kako je i dalje prisutan visok stepen diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja "Novi Sad", a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u toku je realizacija projekta "Znanjem protiv straha od HIV-a". Cilj ovog projekta je edukacija učenika osmih razreda o jedinim dokazanim načinima prenosa HIV-a, kako bi se oslobodili predrasuda da uobičajeni socijalni kontakti sa inficiranim osobama mogu ugroziti zdravlje.

Osobama koji žive sa HIV-om dostupna je savremena terapija, koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, testiranje na HIV je besplatno i anonimno, ali su oni nažalost i dalje izloženi visokom stepenu stigme i diskriminacije.

Kako se HIV prenosi?

HIV se prenosi preko krvi, sperme, presemene tečnosti, vaginalnog sekreta i majčinog mleka. Prema tome, do infekcije može doći nezaštićenim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom (vaginalnim, analnim ili oralnim), sa majke na novorođenče (u toku trudnoće, za vreme porođaja, dojenjem), intravenskom i intranazalnom (ušmrkavanje) upotrebom droga.

Kako se HIV ne može preneti?

HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktima, čak ni kada ljudi žive u istoj kući, zajedno pohađaju školu, rade na istom radnom mestu. Ne prenosi se rukovanjem, poljupcem, grljenjem, preko toaleta, u bazenima, ubodima insekata, priborom za jelo, u gradskom prevozu, preko vazduha...

Izvor: RTV, novisad.com

Ilustracija: Department of Foreign Affairs and Trade / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?