Učiteljica iz Novog Sada u borbi za titulu najboljeg nastavnika sveta

20:04:00 21.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Udruženje „Živojin Mišić“ proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta 2021. godine, a to su Vesela Mačkić, učiteljica iz Novog Sada i Mladen Šljivović, nastavnik fizike iz Zaječara. Ovo takmičenje se održava jednom godišnje i pobednik dobija nagradu od milion dolara.

Učiteljica iz Novog Sada u borbi za titulu najboljeg nastavnika sveta


Reč je o nacionalnom takmičenju „National Teacher Prize“ koje je deo svetskog takmičenja „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija već sedam godina.

Kako se navodi na sajtu Udruženja „Živojin Mišić“, ove godine, izabrana su dva predstavnika Srbije za ovo prestižno svetsko takmičenje.

- Od nastavnika se traži da imaju efektivnu nastavnu praksu koja utiče na kvalitet nastave na globalnom nivou, da upotrebljavaju inovativne nastavne programe zajedno sa metodama koje rešavaju izazove u budućnosti, da imaju izvanredna lična postignuća, da utiču na zajednicu, da stvaraju od učenika „građane sveta“ i da je njihov rad prepoznat u zajednici u kojoj rade i žive - navodi se na sajtu Udruženja „Živojin Mišić“ i dodaje da je uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija odlučila da na „Global Teacher Prize“ pošalje Veselu Mačkić, učiteljicu u OŠ „Ivan Gundulić” iz Novog Sada i Mladena Šljivovića, nastavnika fizike iz Zaječara.

Učiteljica iz Novog Sada u borbi za titulu najboljeg nastavnika sveta

Foto: zivojinmisic.rs



Za učiteljicu Veselu Mačkić iz Novog Sada kažu da je uvek nasmejana, požrtvovana, kreativna i veliki motivator.

- Smatra da škola treba da bude okruženje u kojem učenici razvijaju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti. Učenike podstiče na razmišljanje i zaključivanje putem kvizova, asocijacija i edukativnih filmova u kojima glavnu ulogu imaju upravo učenici. Roditelje smatra važnim saradnicima i zajedno sa njima realizuje mnoge aktivnosti. Idejni je autor projekta Zdrava užina usmeren na zdravu ishranu učenika u školi. Projekat se kasnije razvio u preduzetničku aktivnost Organska bašta. Aktivnosti u bašti omogućile su učenicima da kroz ambijentalnu nastavu, bez bojaznosti od neuspeha, usvajaju gradivo, ispoljavaju kreativnost i prepoznaju sopstvene prednosti i mogućnosti – navodi se, između ostalog, u obrazloženju i dodaje da putem vannastavnih aktivnosti njeni učenici učestvuju na lutkarskim smotrama, kulturnim manifestacijama i sportskim trkama gde osvajaju prestižne nagrade i pehare.

Učiteljica Vesela Mačkić iz OŠ „Ivan Gundulić“ je sa učenicima je snimila preko deset edukativnih TV emisija i recezent je udžbenika o preduzetništvu. Intenzivno sarađuje sa učiteljima iz škola u okruženju, ali i sa profesorima i studentima Pedagoškog univerziteta u Cirihu koje svake godine ugosti u svojoj učionici.

Takođe, zalaže se za očuvanje životne sredine i jedan je od koordinatora tima GunduEKOlići koji tokom godine prikuplja PET ambalažu, staru hartiju, čepove, limenke i učestvuje u svim ekološkim radionicama u okruženju.

Dobitnik je vrednih nagrada za zaštitu životne sredine i PS za obrazovanje, nevladine organizacije Jasen i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Rekreativno se bavi triatlonom i 2019.godine postala je vicešampion Srbije u dugom triatlonu, olimpijskom i sprint triatlonu.

Zajedno sa Veselom, kandidat za nagradu je i Mladen Šljivović, nastavnik fizike u Gimnaziji iz Zaječara.

Inače, Udruženje „Živojin Mišić“ je nacionalni partner Varkey Fondacije već četiri godine, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“ prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“.

Detaljnije o takmičenju i kandidatima možete pročitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
18°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?