Udruženja za zaštitu životinja poslala pismo Vučeviću

11:07:00 28.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno deset udruženja za zaštitu životinja sa teritorije cele zemlje, uputilo je dopis gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću, sa zahtevom da razmotri dosadašnji rad nadležnih u JKP „Zoohigijena i veterina Novi Sad“ i da pronađe odgovorne osobe u slučajevima kada ovo preduzeće nije radilo u skladu sa zakonom.

Pod tim slučajevim udruženja navode netransparentan rada i odbijanje saradnje sa aktivnim organizacijama za zaštitu životinja, problematične javne nabavke, slučajeve sumnjivih udomljavanja pasa preko organizacija iz inostranstva, nefunkcionalnost objekata gradskog prihvatilišta, čiji bi nečisti deo, kako tvrde, trebalo da se nalazi na adresi Futoški put broj 13 i za koji ovo javno preduzeće zbog neadekvatnosti prostora još uvek nema dozvolu za rad - čime je, kako kažu, ugrožen rad celog sistema.

Udruženja za zaštitu životinja poslala pismo Vučeviću

Udruženja ukazuju na to da su brojne organizacije i pojednici već u nekoliko navrata obaveštavali i informisali gradsku vlast i medije o diskutabilnom radu ovog preduzeća po mnogim pitanjima.

"Na ovo je ukazao i nedavni slučaj kada je u ovom preduzeću ubijen gradski pas, Sten, koji je uprkos svedočanstvima mnogih građana Novog Sada, ali i postojanju brojnih dokaza o mirnoj prirodi ovog psa - proglašen agresivnim i u veoma kratkom roku nad njim je izvršena eutanazija, a da tom prilikom nisu ispunjeni svi zakonski propisi. Ovaj slučaj, ali i informacije koje su nam dostavili građani o nestanku drugih životinja sa teritorije grada, navodi nas na sumnju da je ovakva praksa uobičajena u radu ovog preduzeća. Kršenje više odredbi Zakona o dobrobiti životinja, Zakona o veterinarstvu i Krivičnog zakonika bacaju veliku ljagu na rad izuzetno dobro budžetiranog novosadskog preduzeća, gde se mimo jasnih odredbi o tretmanu pasa koji moraju da budu u prihvatilištu najmanje 30 dana, donose paušalne odluke, mimo javnosti, gde samo možemo da licitiramo o broju psa koji su prošli isti „tretman“ kao Sten", navodi se u pismu koje su Udruženja poslala Vučeviću.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?