Udruženje građana „Ledena šuma“ poziva „Ekološki front“ na dijalog

15:11:00 14.11.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Nakon otvorenog pisma „Ekološkog fronta“ koje je NoviSad.com danas preneo, udruženje građana „Ledena šuma“ je izdalo saopštenje koje prenosimo u celosti.

Udruženje građana „Ledena šuma“ poziva „Ekološki front“ na dijalog

Poštovane članice i članovi pokreta Ekološki front Novi Sad,

Obraćamo vam se u nadi da ćemo moći da ostvarimo korektnu i efikasnu komunikaciju u vezi sa temom koju ste pokrenuli na vašoj zvaničnoj fejsbuk stranici „Ekološki front Novi Sad“ povodom uslova održavanja „Ledene šume“ u prostoru Dunavskog parka.

Istovremeno bi najpre iskoristili priliku da iznesemo stav organizatora „Ledene šume“ da su teme u okviru kojih „Ekološki front Novi Sad“ deluje od izuzetnog značaja za zaštitu prirode i za lokalnu zajednicu, te da se dijalog o njima treba voditi na svim nivoima i sa svim nadležnim ustanovama, kako bi se došlo do najboljih modela saradnje, buduće prakse i primene zakona.

Takođe, predlog koji je „Ekološki front Novi Sad“ izneo u pogledu promene lokacije održavanja „Ledene šume“ smo voljni da prihvatimo i da u saradnji sa svim interesnim grupama donesemo jedinstveno rešenje za buduće održavanje manifestacije, pogotovo ukoliko postoje sporni ekološki uticaji naših kapaciteta.

Pažnja koju je „Ekološki front Novi Sad“ skrenuo na Uredbu Vlade Republike Srbije iz 1998. i njen član 4. je opravdana i uveravamo vas da se mi, kao organizatori ove manifestacije, vodimo pravnim procedurama te se upravo iz tog razloga i oslanjamo na procene, smernice i dozvole nadležnih institucija.

Za održavanje manifestacije „Ledena šuma“ dobili smo saglasnost na osnovu prvobitne procene a potom rešenja koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Nakon toga, izdata je i saglasnost Gradske uprave za komunalne poslove, kao i saglasnost Gradskog zelenila da se uz njihov nadzor mogu odvijati pripremni radovi i održavanje manifestacije „Ledena šuma“. Privremeni ulazak motornih vozila u zonu zabrane kretanja teretnih vozila organizator je dobio od Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

U tom kontekstu, važno je da i ovim putem, ponovo skrenemo pažnju i na Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi spomenka prirode „Dunavski park“: 73/2014-30, (dostupan na sledećem linku: http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnik...) koji u svom članu 16. navodi se da je u Dunavskom parku dozvoljeno organizovanje aktivnosti rekreacije, promocije i drugih kulturnih dešavanja za koje je potrebna procena i odobrenje.

Za sve od aktivnosti koje se realizuju u okviru manifestacije „Ledena šuma“ organizatori su dobili odobrenja koja se stiču isključivo na osnovu procene nadležnih ustanova kao i stroge smernice za postavljanje infrastrukture koja je montažno-demontažnog karaktera.

Istovremeno, u članu 17. istog Pravilnika navedeno je da se na području parka mogu obavljati delatnosti ugostiteljstva i pružati usluge ishrane i pića u skladu sa Zakonom o turizmu.

Za sve od postojećih sadržaja organizator je dobio dozvole i platio za to predviđene takse.

U vezi sa prethodnim navodima da se manifestacija „finansira iz budžeta preko raznih konkursa, novcem građana, a da ti isti građani plaćaju korišćenje klizališta“ ističemo da Grad Novi Sad i njegove uprave ne finansiraju klizalište kao sadržajnu celinu „Ledene šume“ jer je to sportsko-rekreativni kapacitet, već su budžetska sredstva namenjena sledećim sadržajima:

1. Prateći kulturno umetnički program „Ledene šume“ koji finansira Gradska uprava za kulturu i čiji su sadržaji tokom 45 dana održavanja manifestacije besplatni za građane.

2. Projekat „Snežni grad“ koji finansira Gradska uprava za privredu. Iz ovih sredstava se finansira infrastruktura i postavka zimskog bazara „Snežni grad“ koji je namenjen izlagačima.

Podrška Grada Novog Sada je nama u ovom slučaju ključna jer su pomenuti besplatni sadržaji od izuzetnog značaja za program i uvek su rado prihvaćeni od strane naših posetilaca.

Zabrinutost koju je „Ekološki pokret Novi Sad“ naveo u vezi sa potencijalnom upotrebom hemijskih sredstava za uspostavljanje i održavanje leda na klizalištu je takođe razumljiva i ovde napominjemo da proces formiranja leda na klizalištu u Dunavskom parku nema štetna dejstva po okolinu jer se uspostavlja sistemom za hlađenje zatvorenog tipa. Led se formira od gradske vode koja se hladi sistemima kroz koje prolazi glikol koji se koristi i u prehrambenoj industriji.

Svakako, prilikom postavljanja infrastrukture „Ledene šume“ se posebno vodi računa o vegetaciji u Dunavskom parku i upravo zbog toga se svake godine montira izolaciona platforma koja je u skladu sa pomenutim prethodnim tehničkim i bezdednosnim procenama. (nevedenim u članu 21. pomenutog Pravilnika gde je navedena mogućnost postavke montažnih sadržaja i pokretnih mobilijara u Dunavskom parku). Tokom montiranja i demontaže, radnici podizvođača nikada nisu uništili ni jedno drvo, živicu ili žbun niti su u nadležnosti da skidaju klupe iz parka ili bilo šta slično.

Uzevši u obzir da vegetacija u parku tokom zimskog perioda miruje i da se travnate površine posle svake zime proređuju, verujemo da se od takse, koju smo zakonski u obavezi da platimo, i koju svake godine izmirujemo, one istovremeno i obnavljaju. Sve pomenute i ostale izmene izgleda parka rade službe koje donose odluke na osnovu sopstvenih stručnih procena.

Napominjemo i da je Udruženje građana „Ledena šuma“ u svom sastavu i delovanju mnogo toga izmenilo i unapredilo u odnosu na prvu godinu održavanja manifestacije i da nastojimo da svake godine unosimo promene koje će poboljšati kapacitet ovog projekta.

Javnosti je verovatno manje poznato da je Udruženje građana „Ledena šuma“ tokom proteklih godina realizovalo i nekoliko projekata kroz donacije a odnose se na sledeće:

-postavljanje ograde oko jezera u Dunavskom parku,

-markacija značajnih biljnih vrsta u Dunavskom parku,

-postavka putokaza na ulazima u Dunavski park i

-rekonstrukcija saletle koja je podrazumevala uvođenje strujnih instalacija i rasvete kao i adaptaciju oštećenih drvenih delova konstrukcije i zamenu pločica.

Svakako, u planu budućih aktivnosti organizatora je da nakon završetka ovogodišnje „Ledene šume“, kroz donacije Udruženja građana „Ledena šuma“ i svih zainteresovanih partnera omogućimo uslove za unapređenje ambijenta Dunavskog parka i nakon vašeg javnog obraćanja i mi pozivamo vas, kao i sve organizacije, pokrete i inicijative na saradnju i da uzmu učešće u vidu davanja predloga i sugestija i kreiranju konkretnih dijaloga na ovu temu.

I konačno ono što bi trebalo da bude od suštinskog značaja, obraćamo vam se i u nadi da možemo zajednički da pokažemo da udruženja, inicijative i pokreti u Novom Sadu mogu međusobno da komuniciraju i da kroz susrete uspostave saradnju, uzajamnu edukaciju i korektnu komunikaciju.

Sve što ste naveli u svojim obraćanjima smo voljni da, u saradnji sa vama efikasno iskomuniciramo i da pozovemo i ostale interesne strane da se uključe u dijalog.

Iskreno se nadamo da ćete naše obraćanje i nameru shvatiti kao poziv na moguću saradnju.

Udruženje građana LEDENA ŠUMA


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

N V

, *.dynamic.isp.telekom.rs

A zašto nebi ledena suma bila postavljena na prostoru Izmedju dva muzeja i arhiva?Tu postoji zelena povrsina,a nije daleko od Dunavskog parka-lokacije na koju su posetioci već navikli.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?