Ugrožena vrsta sisara izumreće zbog mađarske ograde

15:07:00 24.07.2015, Komentara: 0

Vojvođansko slepo kuče, jedina endemska vrsta sisara u Vojvodini, što znači da ne živi ni na jednom drugom mestu na svetu, može da izumre ako se izgradi granična ograda između Mađarske i Srbije, upozoravaju stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ugrožena vrsta sisara izumreće zbog mađarske ograde

Vojvođansko slepo kuče živi specifičnim podzemnim načinom života na stepskim livadama u delu Subotičke peščare, kao i u okolini susednih naselja Kelebija i Ašothalom u Mađarskoj i gotovo i ne izlazi na površinu tla, a njegova populacija je pre pet godina brojala samo 150 jedinki.


U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kažu da bi izgradnja ograde visine četiri metra, bodljikave žica i asfaltnog puta mogla da dovede do fizičke odvojenosti životinja koje žive oko granične linije, i ubrzala bi nestanak ove vrste.

Ugrožena vrsta sisara izumreće zbog mađarske ograde

Doktor Atila Nemetiz, sekretar Grupe za zaštitu sisara Mađarskog ornitološkog društva, kaže da se čini da nijedna životinja koja ne leti neće moći prođe kroz ili ispod ograde. To se posebno odnosi na slepo kuče, koje kopa tunele najčešće na dubini od 10 do 140 centimetara.

- Čak i da pojedine jedinke nekada izađu na površinu, put može da predstavlja nepremostivu barijeru za njihovo kretanje, što smo dokazali u našim istraživanjima. Ranjivoj populaciji vojvođanskog slepog kučeta podizanje ograde u Mađarskoj predstavlja rizik za opstanak - objašnjava Nemetiz.

Zbog toga su Mađarska akademija nauka i Mađarsko ornitološko društvo pozvali vlasti Mađarske da tokom ove akcije uzmu u obzir ekološke potrebe zaštićenih vrsta, među kojima je na posebnom mestu stepsko kuče.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?