Uhapšen kapetan broda sa kog se izlilo 35 tona pogonskog goriva u Dunav

19:06:00 21.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su C. L. (51), državljanina Republike Bugarske, zbog sumnje da je učinio krivično delo zagađenje životne sredine.

Uhapšen kapetan broda sa kog se izlilo 35 tona pogonskog goriva u Dunav

Foto: mup.gov.rs



Reč je o kapetanu broda sa kojeg se, pre dva dana, kod Čelareva, u Dunav, prema procenama nadležnih službi, izlilo 35 tona pogonskog goriva.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti priveden osnovnom javnom tužiocu u Bačkoj Palanci.

On je uhapšen jer je, podsećanja radi, 19. juna, oko 1.35 posle ponoći došlo je do izlivanja velike količine prerađene nafte u Dunav, koja je prošla kroz Sremsku Kamenicu, Novi Sad, Sremske Karlovce, a „ulovljena“ je kod Batajnice, gde su JVP „Srbija vode“ i „Vode Vojvodine“ u ponedeljak uveče postavile plovnu barijeru, kako bi se sprečilo dalje širenje naftne mrlje.

Rezultati laboratorijskih analiza kvaliteta vode reke Dunav na profilima Čelarevo i Novi Sad-Sremska Kamenica, koji su uzorkovani istokg dana, pokazali su da je vrednost parametra za zagađenje bila prekoračena na svih šest uzoraka, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine i pozvalo nadležne da reaguju i u skladu sa ovlašćenjima kazne počinioca akcidenta na Dunavu.

Ministarstvo je apelovalo i na privredne subjekte da u svom poslovanju poštuju ekološke standarde i propise koji se odnose na zaštitu životne sredine, kao i da će svako neodgovorno ponašanje prema okolini biti kažnjavano u skladu sa zakonom.

Inače, Institut za javno zdravlje Vojvodine danas je saopštio da je voda u Dunavu kod Štranda hemijski je ispravna za kupanje. Detaljnije o ovome možete pročitati OVDE



Izvor: novisad.com, RTS, novosti.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1013.7 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?